Морски офицер е новият съветник на Плевнелиев по военната сигурност

Морският офицер комодор Георги Фиданов е новият съветник на президента по военната сигурност. Той е назначен с указ на държавния глава.

 

Президентът Росен Плевнелиев беше без съветник по военната сигурност. До 22 януари 2012 г. този пост се заемаше от контраадмирал Николай Николов, който беше избор на предишния президент Георги Първанов.

 

След освобождаването му Николов се върна на работа в дирекция “Стратегическо планиране” в Щаба на отбраната, откъдето идва сега Фиданов като директор на службата. Комодорът е участвал в разработването на редица документи, свързани с развитие на армията. Работил е и по Бялата книга за отбраната и въоръжените сили.

 

Георги Фиданов е ръководител и на колектива за разработването на Доктрината на въоръжените сили, която само преди няколко дни бе обявена със заповед на министъра на отбраната.

 

Комодор Фиданов стана популярен като старши национален представител и старши на борда на фрегата “Дръзки” от военноморския контингент на ЮНИФИЛ – Ливан през 2006 г. Преди да дойде на работа в София, е бил зам.-началник на щаба на Военноморските сили по подготовката.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?