Морските ни хотели очакват 10-15% спад на руски и украински туристи догодина

Черноморските ни хотели очакват през следващата година да има спад от 10-15 процента на туристите от Русия и Украйна, който ще е отражение на сегашната криза между двете държави. Това сочи изследване сред хотелиери, обявено в петък пред журналисти от Сийка Кацарова, заместник-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

 

С днешна дата обаче Кримската криза може и да има благоприятен ефект, тъй като в момента усилено се търси възможност украински деца, които са били записани за летни лагери в Крим, да бъдат пренасочени на почивка в България.

 

Браншовият съюз цитира данни, според които средно 60 на сто от клиентите на балнео и СПА хотелите у нас са българи, 20 на сто - от Русия, по 10 на сто - от Германия и Израел, а останалата част се пада на страните от Балканския регион. Средната годишна заетост на един СПА хотел е около 60 процента.

 

Едва около 2 процента от минералните ни води се използват, допълниха от организацията, според която това означава, че около 24 милиарда евро се "изливат" всяка година. Затова тя ще инициира разработването и приемането на специален закон за инвестициите в секторите балнео и СПА, който да облекчава вложенията в тези туристически сегменти.

Още по темата
Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?