Морските ни летища отчетоха 7.3% летен ръст на туристите

Близо половин милион руснаци са почивали в курортите ни това лято

Морските ни летища отчетоха 7.3% летен ръст на туристите

Със 7.3 на сто са се увеличили туристите, които са били приети на летищата в Бургас и Варна през летния сезон от юни до 15 септември, сочат данни на летищните оператори, цитирани от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при посещение в Рилския манастир в понеделник. Това е един доста добър резултата за летния сезон, коментира той.

"Статистиката отчита малко по-ниска цифра, защото тя не взема предвид само летищата, но в крайна сметка аз съм по-склонен да вярвам на конкретните цифри от кацналите туристи, защото те са преброени до един, статистката работи и с други параметри, които следи", каза министърът, цитиран от "Фокус".

 

"За последните пет години делът на руските туристи в България се е увеличил повече от двойно – от 5.7% през 2008 година до 11.7% през 2012 година. За първите осем месеца на текущата година над 500 000 руски граждани са посетили България, като 417 000 от тях с туристически цели. Това е 80.5% от потока от руснаци в България", съобщи междувременно Аналитичната служба на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). По данни на асоциацията най-много руски туристи са посетили България през месец юли – 136 500 души. През август техният брой се е увеличил с 42% в сравнение с миналата година.

 

Добрев бе помолен да коментира информацията на Газета.ру, че български хотели може да попаднат в "черен списък" заради некоректно поведение към клиенти, пристигнали с туроператор, изпаднал в несъстоятелност по време на престоя им. Идеята е развита пред руското издание от ръководителят на Федералната агенция за туризъм на Русия (Ростуризъм) Александър Радков. Фалитите не се дължат на българските хотели и няма смисъл от подобно нещо, смята Добрев.

 

През лятото на 2012 г. дейността си прекрати българският туроператор "Бългериън Вип Турс", докато стотици руски туристи – негови клиенти, все още почиваха на Черноморието. До драматична ситуация, като тази с фалита на "Алма тур" през 2011 г. не се стигна и туристите се прибраха нормално в родината си. Проблемът в подобни ситуации е, че при фалит на туроператора – при положение, че не е превел пари за престоя в хотела и транспорта на клиентите си, туристите трябва да ги платят повторно. В последствие парите им се възстановяват от застрахователната полица на туроператора.

 

"Ние имаме голям ръст на руски туристи, те са добре дошли в България, тази група е една от най-големите, следвана от Германия и Великобритания, където броят на туристите също нараства.”, каза министърът.

 

Според него България е имала един успешен сезон, а ако не е бил терористичният акт, може би, цифрите са щели да бъдат още малко по-добри.

 

Добрев посочи, че към момента няма изследване дали забраната за пушене се отразява върху туризма. "Не мисля, че ефектът от забраната е съществен през лятото. Сега ще видим какво ще се случи през зимата", каза той.

Споделяне

Още от Бизнес