След поредните промени в Закона за Черноморското крайбрежие

Морските общини сами ще решават за летните строежи

Връщат се кебапчетата и силната музика на плажа, намалява се безплатната зона

Морските общини сами ще решават за летните строежи

Морските общини вече сами ще решават кога да спре строителството в курортите през лятото. За плажовете пък се връща старото положение със заведения и силна музика на плажовете, на се намалява безплатната пясъчна зона край морето от 50 на 30%.

 

Това предвиждат поредните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие внесени от депутати от БСП и ГЕРБ. Те бяха одобрени на първо четене от парламентарната комисия по инвестиционно проектиране в сряда. Плановете са новите правила да влязат в сила за лято 2014.

 

Кметовете решават за забраната за строителство

 

Морските общини сами да решават за какъв период от време и в кои райони на населените места да се налага забрана за строителство през лятото. Това предлага Снежина Маджарова и група депутати от ГЕРБ.

 

В момента строителството в курортите е забранено в периода от 15 май до 1 октомври. Според вносителите на поправките в закона обаче това лишава общините от възможността да провеждат собствена политика по отношение на туризма, тъй като не навсякъде в урбанизираните територии се извършва туристическа дейност.

 

Освен това повечето от Черноморските общини все още нямат общи устройствени планове, в които да е определено къде са туристическите зони.

 

С предложението се дава възможност на местната власт сама да определя зоните и режима на строителство в тях. Ако обаче общинският съвет не приеме регламент за строителството през активния летен сезон, ще важи правилото строителните дейности да са забранени от 15 май до 1 октомври, освен ако не се налага спешен ремонт.

 

Силната музика и заведенията се връщат на плажа

 

Предвижда се и възстановяване на стария режим за разполагане на преместваеми обекти в 100-метровата зона от брега т.нар. зона А. Това предлагат група депутати от БСП начело с бившия зам.-регионален министър на тройната коалиция Димчо Михалевски.

 

С много зор преди година ГЕРБ прие преместваемите обекти в ивицата да бъдат премахнати, като в нея да се разполагат само пейки, спирки и други елементи на т. нар. градско обзавеждане. Това обаче трябваше да влезе в сила от 2014 г. Аргументите им бяха да не се носи мирис на кебапчета и кюфтета на плажа, както и да не дъни силна чалга от капанчето на плажа.

 

Днес изненадващо Снежина Маджарова от ГЕРБ подкрепи предложението на БСП. Според нея предвиденото ограничение сега в закона може да доведе до загуба на работни места.

 

Плажовете според мястото им и по-ниски концесионни такси

 

Плажовете ще бъдат разделени според местоположението им, е друго предложение на Димчо Михалевски.

 

Така плажовете ще се делят в зависимост от това дали са в национални курорти, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или са извън урбанизираните територии.

 

Предлага се още концесионната такса и наемите да се определят според местоположението на плажа, степента на урбанизация и инфраструктурата на мястото.

 

Така голяма част от плащаните в момента концесионни такси ще намалеят. За това от години настояват концесионерите заради кризата.

 

Пак за улеснение на концесионерите се прави предложение допустимата площ на преместваемите обекти да се изчислява на базата на общата площ на плажовете, а не на активната им площ както е сега. Така частния бизнес ще бъде компенсиран за намалените приходи след въвеждането на 50% свободна зона за плаж.

 

Управляващите готвят да орежат и тази привилегия на бедните, като безплатният плаж остава за 30% от територията на стопанисваната от концесионера пясъчна ивица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес