Моряк от "Панега" е бил ранен от сомалийски пирати

Моряк от "Панега" е бил ранен от сомалийски пирати

Моряк от екипажа на българския кораб “Панега” е пострадал от рикоширал куршум при завземането на плавателния съд от сомалийските пирати. Това съобщи Велико Великов, капитан на  освободения преди 6 дни британски автовоз “Ейшън Глори”. Състоянието на пострадалия моряк, чието име не беше съобщено, вече е добро.

Късно в четвъртък осемте български моряци от екипажа на “Ейшън Глори”, който близо половин година бяха в плен на пиратите, се завърнаха в България.

Великов заяви, че е разговарял два пъти с капитана на кораба “Панега”, който също е в плен на сомалийските пирати. В един от разговорите капитанът на “Панега” е питал за лекар и по-късно Великов разбрал, че един от моряците на “Панега” е бил улучен от рикоширал куршум. 

Великов съобщи, че според информацията, с която разполага в момента пострадалият моряк е в добро състояние. Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева, която също беше на летище Варна, заяви, че информацията за това не е била оповестена, защото както стана ясно по-рано, пиратите също следят информацията в медиите и от Външно министерство са искали да защитят моряците на кораба и да не им навредят по някакъв начин.

Българският танкер "Панега" на БМФ с 15 българи на борда беше похитен от сомалийски пирати в Аденския залив на 11 май.

Великов разказа още, че “Ейшън Глори” се е ползвал като база от сомалийските пирати.

Около 25 – 30 пирати са охранявали отвлечените моряци като са се сменяли на две- три седмици. Великов разказа, че  храната не е била толкова лоша, тъй като корабът е бил оборудван добре. В началото е имало заплахи от страна на пиратите, които са стреляли с автомати около моряците, за да им вземат страха.  

 Той заяви, че най-тежкият период за него е бил от 7 март до 16 април, когато е бил изолиран от екипажа си. “Не искам да ви казвам колко тежко и ужасно беше“, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?