Моряк ще е новият началник на отбраната: Наследява кадрова и технологична криза

Емил Ефтимов, сн. БГНЕС

Вицеадмирал Емил Ефтимов ще е новият началник на отбраната. Той ще замени на поста ген. Андрей Боцев, който почина по-рано тази година.

Правителството предложи в на президента Румен Радев да удостои със звание "адмирал" Ефтимов и да издаде указ за назначаването му за началник на отбраната.

Така армията ще се командва от военноморски офицер.

Досега той бе зам.-началник на отбраната, а преди това е извървял стъпките във военната йерархия от командир на щурманска бойна част на фрегата до най-висшите постове.

Правомощията на началника на отбраната бяха сериозно орязани, след като бе въведен т.нар. интегриран модел на военно министерство и някогашният Генерален щаб бе трансформиран.

В последните години висшите военни рядко изразяват публично лично мнение и постът загуби голяма част от авторитета и значението си в обществото.

Емил Евтимов ще трябва да се справи с кадровия колапс в армията. В момента над 5000 длъжности за военни са свободни и това се очертава, като най-сериозният проблем в армията.

Освен това на дневен ред са и два от големите проекти за модернизацията на армията – за придобиване на нови бронирани машини и два патрулни кораба.

Общата им стойност е около 2.5 млрд. лева.

Армията все още разчита основно на старата съветска техника и модернизацията ще изисква сериозни средства, ясни приоритети и политически консенсус.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче допусна възможност те да бъдат отложени заради финансовите ангажименти около епидемията от коронавирус.

Състоянието на военния флот, от чиито редици идва Ефтимов, е далеч от стандартите на НАТО и все още разчита на съветски кораби.

Една от основните му задачи ще бъде да се пребори за реализирането на проекта за два нови патрулни кораба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?