Моряци на френски атомен самолетоносач са със симптоми на коронавирус

Моряци на френски атомен самолетоносач са със симптоми на коронавирус

Около 40 моряци на борда на френския атомен самолетоносач "Шарл де Гол" отскоро проявяват симптоми, съвместими с коронавируса, и са обект на "засилено медицинско наблюдение", обяви  министерството на въоръжените или, цитирано от Франс прес.

"От днес екип за скрининг с техника за извършване на тестове ще бъде изпратен на борда на самолетоносача, за да проучи случаите и да предотврати разпространението на вируса на борда на кораба", посочи военното ведомство, като уточни, че плавателният съд, който в момента е в Атлантическия океан, очаква да се върне в Тулон по-рано от първоначално планираната дата 23 април.

Моряците със симптоми са изолирани и не се наблюдава влошаване на състоянието им, посочва министерството.

Министър Флоранс Парли каза, че самолетоносачът вече е бил напът да се върне и ще го направи по-бързо, но това разумно решение няма да създаде оперативни проблеми.

Въоръжените сили не уточниха броя на заразените или на тези със съмнения за зараза в своите редове. Но според последните данни, съобщени от министър Парли в събота, са били установени около 600 случая (на цивилни и военни).

Цивилен агент, прикрепен към службата за отбранителна инфраструктура, е починал.

Министърът на въоръжените сили многократно посочи, че епидемията не пречи на военните да изпълняват мисиите си. Тя изтъкна, че самолетоносачът "Шарл де Гол" е с пълен капацитет и би могъл да продължи мисията си. Военен източник каза, че корабът, който в момента е край бреговете на Португалия, ще бъде в Тулон след около седмица.

Самолетоносачът е много добре оборудван за полагане на медицински грижи и наблюдение на болни. Медицинският екип се състои от двадесетина души - лекари, медицински сестри, хирурзи. Той разполага с болнична стая с 12 легла, респиратори, скенер, както и с помещение за изолация със сто места.

В момента екипажът е от 1760 моряци (мъже и жени), на борда има 20 бойни самолети "Рафал" и два разузнавателни самолета "Хокай".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?