Моряци от три кораба протестираха във Варна

Моряци от три кораба, техни близки и приятели излязоха на протест във Варна. В шествието се включиха представители на екипажите на "Ина", "Лудогорец" и "Сийуинд". И трите кораба станаха печално известни с различни проблеми в чужди териториални води, съобщи БТА в неделя.

Крайно време е институциите в страната да спрат да бездействат и българското законодателство да се приравни с изискванията на световните морски организации, посочи капитанът на потъналия край Бразилия кораб "Сийуинд" Николай Симеонов. Той припомни, че собственикът на плавателния съд Станчо Савов дължи на екипажа 700 000 долара, но моряците едва ли ще видят парите си.

Николай Туртов, главен механик на "Ина" припомни, че корабът е задържан в Гърция точно преди 13 месеца.. От тогава помощник-капитанът Недялко Петров е в ареста в съседната ни страна, а моряците са пуснати във Варна, но не са оневинени и могат да бъдат съдени. Междувременно членовете на екипажа не могат да започнат работа и семействата им мизерстват, посочи Туртов.

Николай Симеонов призова участниците в протестното шествие да приемат декларация, която да изпратят до правителството, парламента и омбудсмана за промяна в законодателството с цел да се гарантират правата на моряците.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?