Моряците от кораба "Сейнт Джеймс Парк" се прибрaха в България

Моряците от кораба "Сейнт Джеймс Парк" се прибрaха в България

Моряците от кораба "Сейнт Джеймс Парк" се прибраха в петък в България. Те бяха посрещнати от свои близки на летище "Варна", след като пет месеца бяха държани в плен от сомалийски пирати.

Пиратите освободиха кораба на 14 май, след като получиха откуп. Британският танкер "Сейнт Джеймс Парк" пътуваше за Тайланд и бе отвлечен на 28 декември 2009 година. В екипажа му бяха 26 души, петима от тях - българи.

Моряците са в добро здравословно състояние. Старши помощник капитанът на кораба Ивайло Русев разказа, че сомалийските пирати със сигурност имат военна подготовка и са перфектни манипулатори.

По думите му най-страшно е било при самото нападение.

Той разказа, че пиратите произвеждат алкохол и много често го съчетават с употреба на наркотици. Тогава е най-лошо, защото стават агресивни, обясни Русев. Пиратите са държали изолиран капитана на кораба, което е всявало допълнително смут в екипажа.

Физически сме добре, но как ще се отрази пленът на психиката на всеки от нас все още е рано да се говори, каза Русев.

Пиратите са им давали само ориз, като често моряците са стояли и гладни. През цялото време похитителите са дезинформирали и манипулирали екипажа, който изобщо не е имал представа как вървят преговорите с фирмата.

Сомалийските похитители са откраднали всички ценни предмети на кораба, а при неговото освобождаване са взели и каквото си харесат от техниката.

Все още в ръцете на сомалийските пирати се намира вторият пленен кораб с 8 българи на борда - "Ейшън глори". На 11 май пиратите похитиха и българския танкер "Панега" с 15 души на борда.

Министърът на транспорта Александър Цветков съобщи в петък, че преговорите за отвлечения от пиратите кораб "Панега" все още не са започнали. Не е ясно какво е състоянието на моряците, нито дали имат достатъчно провизии.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?