Моряците от потъналия кораб вече са в Бургас

Тримата български моряци от товарния кораб "Фиандара", който потъна вчера в турски териториални води, вече са се прибрали по домовете си в Бургас. Всички са в добро състояние, съобщи БТА, цитирайки капитанът на кораба Георги Луков.

Днес целият екипаж ще даде показания за инцидента във Варна. Предстоят срещи със застрахователя на плавателния съд, съобщи Владимир Владимиров, адвокат на фирмата-оператор на кораба "Димар Шипинг".

По последни данни, няма информация за разлив на гориво и замърсяване на зоната, където е станал инцидента с кораба. Потъналият кораб не представлява и навигационна опасност, защото дълбочината е голяма.

Загубата на устойчивост и силният вятър са основните причини за инцидента, коментира капитан Луков. Екипажът е бил шестчленен, освен българите е имало и трима украинци, които също са се спасили. Всички са напуснали потъващия плавателен съд със спасителни лодки и оттам са били прибрани от българския спасителен кораб "Тангра" и от катера на Гранична полиция - Бургас, които са откликнали за сигналите за помощ от кораба.

"Фиандара" е отплавал вчера от Варна, натоварен с дървен материал. Времето е било лошо, с неблагоприятен вятър - около 18 м. в секунда, и вълнение над 6 бала. Това довело до разместване на товара на кораба.

Сигналът за аварията е подаден около 15.50 ч. Капитанът е казал, че корабът е силно наклонен надясно. "Фиандара" се е намирал на около 300 метра навътре в морето в турски териториални води. Опитите за спасяването на кораба са продължили около два часа и половина, положението е станало неконтролируемо и капитан Луков е издал заповед екипажът да напусне борда.

Според капитана, предотвратяването на потъването е било невъзможно при тази ситуация.

Tежката авария не е причинена от неправилно разположен товар, а от пропукване на стените на цистерните, което е довело до разместване на баластрата в плавателния съд. Той прогнозира, че разследването на инцидента ще бъде трудно, но в същото време смята, че собственикът на кораба няма основания да заведе дело срещу екипажа за умишлено предизвикана авария.

Споделяне

Още от България