Мосад: Високите технологии невинаги са приятели на шпионите

Сн. ЕПА/БГНЕС

Шпионирането става по-трудно, защото същите технологии, които залавят терористи, могат понякога да разкриват разузнавателни операции, заяви директорът на израелската разузнавателна служба Мосад, цитиран от Ройтерс.

Йозеф Коен описа Мосад като върха на израелското копие срещу заплахи като иранските ядрени и ракетни програми и иранската подкрепа за палестинската ислямистка групировка Хамас.

Той изтъкна предизвикателствата за тайните агенти на разузнавателната служба като технологията за лицево разпознаване и дигитално подсилените документи за самоличност.

"Навсякъде, където отидем, трябва да имаме предвид факта, че службите за сигурност стават по-силни", заяви Коен на бюджетна конференция, организирана от израелското финансово министерство.

"За обикновените хора (технологията) е добра. За хората, които не я искат толкова много, въпросът, разбира се, е предизвикателство от друг порядък", каза той.

"Можете да си представите, че голяма част от проблемите или предизвикателствата за службата говорят за факта, че паспортът ви по същество е във вашите пръстови отпечатъци, във вашата ретина или във вашето лице", заяви Коен, описвайки подобни мерки като често предназначени главно за борба с тероризма, а не за контрашпионаж.

"Това поле, което доста силно ни засяга, се променя неузнаваемо и се разраства", каза той.

Според израелския в. "Аарец" Мосад е "втората по големина шпионска организация на Запад" след американското Централно разузнавателно управление.

През 2010 г. Обединените арабски емирства обвиниха Мосад за убийството на оръжеен доставчик на Хамас в Дубай и публикуваха заснети от камери за наблюдение видеокадри на избягалите извършители, а също техните фалшиви западни паспорти. Случаят постави в неловко положение Израел, въпреки че той отказа коментар.

Откакто Коен стана директор на Мосад през 2016 г., се предполага, че разузнавателната служба е убила хора на Хамас в Малайзия и Тунис. В нито един от тези случаи не бяха публикувани кадри като тези в Дубай, което показва, че убийците са избегнали наблюдението.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?