Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мощен екопротест в десет града заради Пирин, Банско отвърна на удара

Пет партии поискаха оставката на министъра на околната среда, Валери Симеонов ги обвини, че търсят електорални дивиденти

44 коментара
Мощен екопротест в десет града заради Пирин, Банско отвърна на удара
 • Недоволните варненци
 • Лозунгите на русенци
 • Макар и по-малко старозагорци също изказаха своята позиция в защита на Пирин
 • И контрапротестът на банскалии
 • Недоволство срещу екозащитниците
 • Жителите на Бансок се заканват с протест и в София на 11 януари

"Пирин в Натура, а не в арматура", "Пирин не е баница", "Пирин не е за един сезон", "Гората – за мен, а не за "Юлен", "Пирин е за всички!" Това бяха само част от издигнатите плакати по време на протестите, организирани в десет български града в четвъртък вечерта, в защита на природния парк след правителственото решение за промяна на плана му за управление, който позволява нови ски строежи.

Контрапротест в подкрепа на намеренията на ски концесионера "Юлен" да изгради втори кабинков лифт в курорта излезе паралелно на международния път Е-79 край Симитли и предизвика блокада, задръстване и затруднения за преминаващите автомобили. Според участниците в него новите ски съоръжения са нужни за развитието на региона и зимния туризъм в България, а екозащитниците бранят чужди интереси. Кои обаче, отново не се разбра.

Според кмета на Банско Георги Икономов притесненията на природозащитниците не били състоятелни. Той обяви още, че за 11 януари е насрочен национален протест на скиори в София в защита на "Юлен". За същия ден в столицата е планиран следващият голям протест в защита на Пирин.

Най-много протестиращи срещу втората кабинка традиционно се събраха в столицата. Няколко хиляди души тръгнаха от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша", изминавайки с музика, тъпани и скандирания пешеходното трасе за около час, след което блокираха за около половин час Ларгото между сградите на Министерския съвет и Президентството, с което бе спряно движението по ключови булеварди в центъра на София.

След това протестиращите продължиха към парламента, а оттам се отправиха към Орлов мост, който също бе блокиран за около час. Полицейското присъствие беше засилено през цялото време на демонстрацията, но до ескалация на напрежение не се стигна нито веднъж.

Хората скандираха срещу правителството заради решението му да даде зелена светлина за строежа на нови ски съоръжения в парка, което според екокоалицията "За да остане природа в България" ще позволи ски строежи върху 48% от територията на парка. Според екоминистъра Нено Димов, чиято оставка е другото основно искане на екопротестите, строежи ще са възможни само върху 2.6 на сто от парка, колкото е буферната му зона, а другите 45% са позволени само за водохващания за питейни нужди на селищата в региона.

Според Световния фонд за защита на дивата природа WWF обаче промяната в плана за управление на парка нарушава общо три национални закона, както и три европейски директиви.

Демонстрации срещу правителственото решение и екоминистъра имаше в още девет града. Във Велико Търново протестът се оказа нерегламентиран, заради което присъстващите бяха глобени. Това обаче не попречи на хората да изразят недоволството си

"Туризмът е достатъчно добре развит, за да унищожаваме всичко. Разбирам и хората, които преживяват от това, но сигурно има други начини, за да не бъде унищожавана гората", заяви протестиращ в старопрестолния град, цитиран от БНР.

"Най-вече съм отвратен от алчността на българина, който казва: майната му на природата, важното е аз да си направя парите. Банскалии искат да направят нещо, каквото стана по Черноморието", допълни той.

Друга участничка в протеста каза, че не е съгласна "български национален парк да бъде даден на офшорка, която дори не си плаща данъците в България".

Банско да е за всички, а не само за "Юлен"

Недоволни излязоха и пред общината в Пловдив. Впоследствие шествието от около 300 души мина през центъра на града с възгласи: "Искаме природа, не искаме бетон".  

В Русе също се състоя шествие на стотици жители през централната пешеходна улица с транспаранти и изразиха несъгласието си с бъдещите намерения за строежи с възгласи: "Не искаме строежи, а горски таралежи“, "Мафия" и "Оставка". Млади хора, част от които с децата си, пяха: "Хубава си, моя горо", докато стигнат до Паметника на Свободата.

Протестиращите обясниха, че не са срещу изграждането на втори лифт, а срещу начина, по който това се случва. "Проблемът е много по-дълбок, отваря се вратата широко да влязат инвеститори в горската част на парка, да се изсичат гори и изобщо за едно много по-мащабно разгръщане и разширяване на ски зоната вследствие на презастрояването на Банско, продължава се един порочен кръг по този начин. А Пирин е нещо, което е свързано с душата на българина, независимо откъде сме. Аз лично за първи път, като отидох там, после не бях на себе си, толкова бях впечатлен и така бях влюбен в тази планина и съм сигурен, че това го преживяват много хора в цялата страна", разказа екоактивистът Михаил Михов, цитиран от БГНЕС.

Стотици бургазлии също се включиха в екопротеста. Демонстрация имаше и в Стара Загора пред областната управа. Жители на Дупница изказаха мнение, че не бива правителството да се разпорежда под натиска на коалиционните си партньори със съдбата на парка, който съхранява уникално природно богатство. Макар и по-рехав, протест в защита на Пирин се състоя и в Свищов.

Защитниците на втория лифт в Банско и региона предприеха контрадемонстрация, излизайки на протест на пътя край Симитли и блокираха за около час и половина – до 20.00 часа, движението по международния път.

На един от транспарантите поддръжниците на "Юлен" призоваха: "Вън зелените паразити от България“. Протестът бе подкрепен от депутати от региона, кметовете на Благоевград, Симитли, Банско, Гоце Делчев, Якоруда, Петрич, Сандански, Гърмен и др.

Начинът, по който бе направена частичната пътна блокада край Симитри провокира недоволството на шофьори на тирове, които на свой ред препречиха пътните платна и спряха трафика от Банско към Благоевград и София. Десетки патрули охраняваха протестиращите, за да се предотвратят инциденти.

Пет партии с привиз за отмяна на решението и оставка на Нено Димов

По-рано през деня пет десни партии определиха като резултат на политическо изнудване и ескалация на плановете за застрояване на Банско и Пирин решението на правителството да промени плана за управление на националния парк и също като природозащитниците, които излизат в четвъртък на пореден протест в защита на планината, поискаха то да бъде отменено, а министърът на околната среда и водите Нено Димов незабавно да подаде оставката си.

В свое изявление партиите "Демократи за Силна България”, "Да, България”, "Зелените", БЗНС и ДЕОС посочиха, че няма причина да са против втори лифт при спазване на закона, след екологична оценка и правен анализ, гарантиращ прозрачна и конкурентна концесионна процедура. "Но се противопоставяме категорично на беззаконието и олигархичния монополизъм, които рушат, а не подкрепят туризма. Настояваме за устойчиво развитие на българските планини, запазване на природата и разумна национална стратегия за зимен спорт. Няма да допуснем българските планини да се превърнат в нов Слънчев бряг", пише в позицията на десните партии.

Според тях промените в плана за управление на парк "Пирин“ са в резултат на политическо изнудване и няма да доведат до обещаното бързо изграждане на втори лифт в Банско, а ще ескалират от планове за нови няколкостотин километра писти и съоръжения, до изсичане и ерозия на хиляди декари вековни гори и в нов бум на застрояването както на Банско, така и на самия Пирин.

"България трябва да гради общество, основано на знанието и запазената природа, а не на разхищението и изстискването на природните и човешки ресурси. Проспериращите общества, които искаме да следваме, са станали такива именно давайки възможност за успех на всеки гражданин, а не чрез раздаване на подаръци на близки до властта олигарси", пише в  писмото им.

Според тях Нено Димов трябва да си подаде оставката, тъй като през последните месеци и станало очевидно, че "не само не работи за по-чиста околна среда и защита на природата, което е длъжността му, но и защитава интересите на конкретна клиентела с коренно противоположни интереси".

Заграбване на планината

Партиите смятат, че управляващите, техните медии и концесионера на ски зоната умишлено насаждат заблудата, че решението е за втора кабинкова линия, докато всъщност "Юлен" се опитва по този начин да заграби планината и и да затрие всеки конкурентен зимен курорт.

"Дори министър Димов потвърди, че инвестиционно предложение за втори лифт няма - има обаче опити за вкарване в регулация и строителни планове на терени, попадащи в Националния парк, заети от вековни гори", посочват партиите, имайки предвид плана на община Банско да застрои осем граничещи с парка местности като разширение на курорта.

Според тях решението на кабинета "Борисов 3" е пример за беззаконието, безотговорността и обслужването на частни олигархични интереси, които съсипват природата, туризма и местните общности. "То отваря вратички за мутренско застрояване, юридически хаос и нови нарушения на концесията за ски-зона “Банско” от офшорка с неясен собственик", посочва се в изявлението на десните партии.

Те настояват управляващите, и особено министерствата на туризма и на околната среда "да не обслужват строителните мераци на своите кметове и олигарси, а да подготвят национална стратегия за развитие на зимния туризъм". "Българските планини дават много възможности за зимни спортове, в интерес на бизнеса и скиорите от всички планински региони на страната, без унищожаване на природата. Тези възможности обаче не се осъществяват", пише в позицията.

Като най-тежкия пример за безхаберие към обществения интерес те дават блокирането на зимния спорт на Витоша и ограничаването на достъпа на софиянци и десетки хиляди чужди туристи в столицата до планината.

"От години настояваме и сме направили необходимите предложения за разтрогване на договора, с който Столичната община е продала въжените си линии на "Витоша ски” АД, поради нарушение на основното задължение - поддържане на предмета на дейност и превоз на скиори и туристи. СО, освен че отказва да прекрати договора с монополиста, ограничава до минимум  градския транспорт до Витоша и е съучастник в ограничаването на  достъпа до планината", допълва се в изявлението. Отделно спортното министерство бездейства за ремонта на своя лифт "Заека”, посочват още партиите.

Затова те подкрепят гражданските протести в защита на Пирин и вековните гори, тъй като това е достойна кауза и една от най-важните битки между нормалните граждани на България и олигарсите-кукловоди и техните политически "кукли“.

Природозащитниците на свой ред обясняват свиканите масови протести с това, че решението за промяна в плана на парка е взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка. По думите им така се погазва Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания, застрашава се от сеч на вековни гори едно от най-ценните природни места в България.

Решението не е в полза за местните общности, защото всеки устройствен план, приет въз основа на тези изменения, ще бъде незаконен; не решава проблема с монопола на стопанската дейност в района, както и проблемите с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско.

Действията на правителството не решават и проблема с презастрояването и ниските цени на имотите в курорта и създават юридически хаос", смятат от коалицията "За да остане природа в България", организатор на протестите.

Валери Симеонов: Опит за саботаж на българския туризъм

Според вицепремиера Валери Симеонов и радетел на втория кабинков лифт, протестите срещу новите ски съоръжения в Банско са "опит за саботиране на възможностите на българския туризъм”. По думите му изкуствено се създава проблем и всеки, който гледа отговорно на този казус, трябва да се постарае да намери решение за него.

"За протестите за мен има два мотива. Единият е чисто комерсиален – тук са намесени средства на други държави, които приемат Банско за техен конкурент”, каза Симеонов пред бТВ и изреди страни като Швейцария, Франция и Австрия.

"Докато се дърляме, не е направен нито един метър лифт и ски писта точно заради саботажа на тези хора, които са платени”, заяви той.

"Това лъсна с декларациите на партиите, които подкрепят този протест. "Да, България”, ДСБ, ДЕОС и други, които след 7 месеца парализа се опитват да излязат от безтегловността след изборите и търсят да придобият обществени и електорални дивиденти”, смята вицепремиерът. Той определи като лъжа твърденията на природозащитниците, че ще бъдат изсечени вековни гори в Пирин.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

44 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Gracata
  #44

  Опашките от скиори на Банско е от българи,защото всички други места за спорт са занемарени и умишлено се управляват към фалит. Туризъм се развива в правова и сигурна държава.Бетонирания морски бряг изгони туристите и го превърна в механа и наркопазар. Туризма не е гостоприемство,което храни и приютява,а изкуство да задържи госта с удоволствието на собствения си живот,без да го сравняваш с чуждия. Имаше идея да се построи лифт между Странжа и плажната ивица съчетавайки морски и планински туризъм.Къде в ЕС можеш да се печеш на 30 градуса и спиш на 5?

 2. Bлaдo
  #43

  ако просто тръгнат лифтовете на Витоша (без нови! трасета - просто всички досегашни да работят ката ден!) зорът към Банско рязко ще секне и ще стане ясно трябва ли, не трябва ли втора кабина... Тоест - добре е нещата да се случват в правилния ред - бързичко тръгват неработещите съоръжения на Витоша (няма да се губи време за планиране, екооценки, проектиране, одобрения и пр...) и веднага след това (но СЛЕД!!! ;-) това) ще има възможност обективно да се прецени какво (ако изобщо нещо) има да се променя накъм Банско...

 3. pepe
  #42

  Аз пък съм за отоплението на въглища! И за въглищните електроцентрали съм също! От къде на къде някакви "екотерористи" ще пречат на хората да се отопляват с въглища /или дори горейки стари автомобилни гуми/. В България има въглища. Има и хора, които имат желание да ги използват, както и такива, които имат желание да инвестират в развитие на въгледобива. Това си е Промишленост, ИКОНОМИКА!!! Някой не-Патриоти в България, някой, бих казал НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ защитават чужди интереси, пречейки на използването на въглищата - както за битово отопление, така и в енергетиката! Това е ЕКОТЕРОРИЗЪМ Другари!!! :)

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #41
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #40
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #39
 7. Филка Русофилка
  #38

  Плевнелиев: „Браво за Банско! Но сега и стратегия за 5-те ни планини. Можем да сме като Австрия и Швейцария. Абсолютно безобразие, граничещо с национално престъпление, е години наред да не разбираме, да не даваме никаква перспектива и да не се отнасяме с уважение към милионите българи, които живеят в планинските региони - 1/3 от територията на България. В тях нито има, нито ще има магистрали; нито има, нито ще има големи фабрики и индустриални зони; няма високи технологии, нито университети. Трябва

 8. Bлaдo
  #37

  абе явно наистина Сорос плаща на протестиращите (вкл. на Боян Петров), за да нема втори лифт у Банско, щото Сорос (очевидно!) е вложил пари в лифта в Аспен (Колорадо) и ако тука се пръкне втора кабина - Аспен е обречен - всички (Америка, Азия, Африка и Европа) ще идват вече само на втората банска кабина :-))) ... Та затова Сорос плаща на Боян Петров - пази си колорадската инвестиция човекът... Пък и другото е верно - ако няма втора кабина, всичките наши цървyл-туристи няма да идат в ... Добринище, я!!! - направо ги виждам как се отправят към Колорадо да покарат ски... :-))) ... Накратко - мисля, че Сорос е Колорадският цЭкомИнеф :-))

 9. Коментарът е изтрит в 10:42 на 5 януари 2018 от автора.
  #36
 10. Иван Сусанин
  #35

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.