Мощен ураган връхлетя Тексас

Мощен ураган връхлетя Тексас
Ураганът Харви връхлетя крайбрежието на американския щат Тексас. Това се очаква да се окаже най-мощният ураган, връхлитал американското крайбрежие в изминалите 13 години. Властите предупреждават за застрашаващи живота условия и на някои места наредиха провеждането на задължителни евакуации, съобщиха световните агенции.
 
За период от малко повече от два дни Харви се трансформира от буря, която дори не попадаше в категорията ”тропическа“ до ураган от 4-та степен (при максимална пета) със скорост на ветровете от 209 км/ч. Метеоролозите описaха урагана като ”застрашаваща живота буря.“
 
Според националния център за наблюдение на ураганите.максималната скорост на вятъра, носен от урагана, достига до около 60 м/с. Той се движи на северозапад към вътрешността на щата със скорост от около 3.6 м/с. 
 
Очакваните катастрофални наводнения накараха Националната служба по метеорология да заяви, че
части от Тексас могат да останат необитаеми в продължение на седмици. Хиляди са изоставили домовете си по брега и са се насочили към вътрешността на щата. Някои са си тръгнали по-рано от работа, за да се запасят с продукти. Училища са затворили врати, десетки полети бяха отменени. По местни медии жители казаха, че не искат да мислят с каква гледка ще се сблъскат след като бурята отшуми.
 
Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA) призова жителите да си заредят телефоните и да следят публикациите ѝ онлайн. По предполагаемия път на урагана са осигурени вода, храна и вещи от първа необходимост. АП съобщава, че на места в Тексас и съседния щат Луизиана се предлага подслон без заплащане или с намаления за тези, които се евакуират.
 
Президентът Доналд Тръмп е говорил с губернаторите на Тексас и Луизиана и е уверил, че могат да разчитат на федерална помощ. В същото време в петък той обяви бедствено положение в Тексас. Засегнатият район се счита за дом на индустрията за добиване на гориво, която също се принуди да спре дейностите си пред бедствието – нещо, което може да доведе до покачване цената на бензина в цялата страна.
 
Последното подобно бедствие бе ураганът Уилма от октомври 2005-та, ударил Източното крайбрежие. Тогава загинаха 87 души. През същата година, през август, друг ураган – Катрина – опустоши Ню Орлиънс и доведе до смъртта на почти две хиляди души. Последният ураган от 4-та степен в САЩ (Чарли) удари Флорида през август 2004 - та.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят