Мощи на Св. Йоан Кръстител сензационно открити край Созопол

Мощи на Св. Йоан Кръстител сензационно открити край Созопол
Мощи на Свети Йоан Предтеча (Йоан Кръстител) се съдържат в реликвария, открит преди четири дни на остров Св. Иван край Созопол. Това обяви в неделя проф.д-р Казимир Попконстантинов, ръководител на археологическите проучвания. В археологическата находка са положени части от ръка, лицева кост, пета и зъб на Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча, който е възвестил пришествието на Исус Христос и после го е кръстил.

Очаква се уникалната културна ценност да получи статута на национално богатство.

Предположенията на археолозите, водени от надписите върху двете находки, се потвърдиха на официалната церемония по отварянето им в присъствието на комисия от специалисти, депутати и журналисти.

"Част от черепа и едната ръка на Свети Йоан Кръстител са се пазили в Константинопол, в Патриаршията. Потвърждава се, че това са автентичните му кости", заяви министърът на българите в чужбина проф. Божидар Димитров, който присъства на отварянето на находката в Историческия музей в Созопол.

"Предполага се, че още в дълбока древност някой от Константинополската патриаршия е дарил на манастира "Свети Йоан Предтеча" част от светите мощи, съхранявани в Константинопол", обясни министър Димитров.

Предстои да бъде извършен антропологически анализ, който да направи оценка на състоянието на мощите и да се набележат мерки за опазването им, каза археологът Казимир Попконстантинов.

Реликварят е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите, каза Попконстантинов. Подобен реликварий се намира за първи път по нашето Черноморие. Реликварят е открит на 28 юли тази година в олтарната част на най-стария храм на острова.

Реликварият е пренесен през IV век в манастира на остров Свети Иван. При разкопките археолози са намерили до него кутия с надпис на приносителя на мощите Тома. Надписът е ценна археологическа находка, тъй като е доказателство, че мощите са на Свети Йоан Предтеча. Реликварият се е намирал в олтарното пространство на древната църква. Манастирският комплекс е съществувал 12 века, като под турски натиск монасите напускат храма през 1620 година.

Реликварият е запазен в автентичния си вид. За да бъдат съхранени мощите, той е запечатан с червен хоросан.

От тук нататък Созопол се превръща във втори Йерусалим, каза министър Димитров. Според него най-подходящото място за съхранение на мощите е църквата "Св. Георги" край Созопол, която в момента притежава частица от Светия кръст, мощи на Свети Андрей. Частицата от Светия кръст беше подарена от премиера Бойко Борисов.

Вселенският патриарх при своето идване наскоро подари мощи на Свети Андрей.

Това са все първостепенни християнски реликви, на най-старите светци. Този град, освен морски туризъм, би могъл да развива и поклоннически туризъм. Нещо, което е много разпространено по света, и носи до 30 на сто от приходите от туризъм, каза още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от