Мощи шестват през Созопол, придружени от двама министри

Мощи шестват през Созопол, придружени от двама министри

Откритите преди седмица на остров Свети Иван край Созопол и дни по-късно обявени категорично за мощи на Свети Йоан Предтеча бяха пренесени в четвъртък с литийно шествие и църковен ритуал от археологическия музей в църквата "Св. Георги" в града. Шествието бе предвождано от сливенския митрополит Йоаникий.

В него се включиха и спешно командированите от премиера министри на финансите Симеон Дянков и по въпросите на българите в чужбина Божидар Димитров, който пък по повод на находката вече каза, че неговият роден град Созопол се превръща във втори Ерусалим.

Министрите са в Созопол с поръката да видят какви са финансовите нужди за продължаване на археологическите разкопки.

Мощите бяха положени във временен реликварий, тъй като оригиналният се изработва в момента. В храма "Св. Георги" пред мощите на светеца беше отслужена литургия за спасението на християните.

Катедралният храм "Св. Георги” в Созопол e отворен през целия ден. Мощите ще останат там до приключване на ремонта на църквата "Св. Св. Кирил и Методий”. След това ще бъдат положени в сребърна кутия с изобразени библейски сцени, изработена от пловдивски майстор, за която бе обявено, че ще е дарение на премиера Бойко Борисов.

"Много е тържествен този ден за мен и за всички жители на Созопол, защото такъв ритуал не се е случвал никъде другаде. За мен лично този ритуал и всичко това, което се случи в последната една седмица в Созопол, затвърждава нашето желание да се развива т.нар. поклонически туризъм в нашия град. Всичко това говори за това, че мястото, където се намира Созопол, е свято място”, посочи в словото си кметът на града Панайот Рейзи.

"Това наистина е голям празник – и исторически и празник за народа. Правителството реагира веднага и още вчера на заседанието си отпуснахме допълнителни 420 хиляди лева, за да могат тези реликви, тези нови открития да намерят достоен дом в църквата "Св.Св. Кирил и Методий, която да е напълно възстановена", включи се в хвалебствените слова финансовият министър Симеон Дянков пред бТВ.

За това, че мощите са на свети Йоан Предтеча, свидетелства един надпис, който никой скептик не може да обори - на тях е написано, че това са мощи на Свети Йоан Предтеча, обясни също пред бТВ Божидар Димитров по повод на ширещия се скептицизъм за изключителността на находката.

Той приема факта, че по света е имало фабрикация на свети мощи. Но това, първо, ставало в много по-късна епоха. И второ – за целите на своеобразния средновековен поклонически туризъм, който е носел доходи на църквите и манастирите, мощите е трябвало да стоят отвън, в църквата върху една маса, "за да могат да се кланят вярващите, да оставят пари и тъй нататък".

Мощите в Созопол обаче, обясни Божидар Димитров, са намерени в земята, вградени под олтарната маса, под основния камък на църквата, както и тогава, и сега изисква канонът. "И никой няма да прави фалшификати, ако не може да ги използва", аргументира се министърът.

"Аз се надявам, че това (находката - бел. ред.) ще направи Созопол и обект на поклонически туризъм и моят роден град освен слънце, пясък, море – е, и малко алкохол – ще предлага и една духовна радост за милионите вярващи по света", заключи Божидар Димитров.

Същевременно друга негова медийна изява по същата тема предизвика в сряда не по-малък интерес и бе надлежно отразена в YouTube.

В интервю за в. "Дневник", възмутен от недоверието към автентичността на созополската реликва и заяжданията на тази тема в археологическата общност, министърът, който заради непремерени реплики получи от премиера последно предупреждение за "раздяла", възкликва: "Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?