Мощите на Жана д’Арк се оказаха египетска мумия

Мощите на Жана д’Арк се оказаха египетска мумия
Останките, които се смяташе, че са мощите на Жана д'Арк, най-вероятно са части от египетска мумия, пише списанието “Нейчър”, цитирано от Лента.ру. Френски учен e стигнал до извода, че възрастта на реликвата и повече от две хиляди години, което естествено означава, че останките не може да са на някого, който е умрял през XV век.

По думите на съдебния медицински експерт Филип Шарле, специалист в болницата “Раймон Поанкаре”, миризмата от мощите свидетелства за естествено разлагане на трупа. Както е известна Жана д’Арк е изгорена на клада през 1431 г. Ученият е уверен, че изучаваните от него образци от тъкани никога не са горели. Друго свидетелство в подкрепа на неговото твърдение са намерените в останките борови частички. Това дърво не е расло в Нормандия по времето на Жана д’Арк, но пък боровата смола често е била използвана от египтяните при балсамирането..

Изследваните мощи бяха открити през 1867 г. в парижка аптека. Римо-католическата църка ги призна за мощите на Жана д’Арк, която бе канонизирана през 1920 г. Реликвата се съхранява в музея на град Шинон и включва  почерняло човешко ребро, кост от котешка лапа и части от дреха. Котката често е била балсамирана в Египет, но също така понякога е била изгаряна заедно с вещиците в средновековна Европа.

Филип Шарле получи разрешение да изследва мощите на Жана д’Арка през 2006 г. “Никога не съм си и помислял, че това може да се окаже мумия”, казва ученията, поразен от резултатите на собственото си изследване.

Споделяне

Още от Свят