Мощна буря удари северната част на Филипините

Мощният тайфун Меги удари в понеделник северната част на Филипините като причини огромни свлачища в планинските райони и силно вълнение по крайбрежието, съобщиха световните информационни агенции.

Над 3 хиляди души бяха евакуирани при подготовката за избягване на последиците от тайфуна. Според метеоролозите Меги се очертавата като най-силната буря за тази година. Североизточната провинция Изабела беше първата, която посрещна тайфуна Меги сутринта, но засега няма съобщения за загинали хора.

Не се очаква столицата Манила, в която живеят 12 милиона жители, да бъде засегната пряко, но хората трябва да бъдат в готовност за бурята. Т. нар. "супертайфун" се движи на югозапад с 19 км/ч и носи ветрове със скорост 260 км/ч.

Очакванията са Меги да премине през северната част на остров Лузон, след което да продължи през южнокитайско море. В Изабела е обявена най-високата степен на тревога.

Филипините посрещат средно 20 тайфуна на година, някои от които вземат жертви. Над 1100 души бяха убити, когато тропическата буря Кецана и тайфунът Парма удариха Лузон в рамките на една седмица, като предизвикаха най-тежките наводнения в новата история на страната.

Споделяне

Още от Свят