Мощна експлозия в Северна Корея, няма доказателства да е ядрена

Мощна експлозия е избухнала в Северна Корея в нощта на 9 септември, съобщиха три дни по-късно информационните агенции. След взрива в северната част на страната, край границата с Китай в четвъртък, се е образувал облак с формата на гъба, голям няколко километра и кратер, чиито размери позволиха той да бъде заснет от сателит.

Ядрената програма на Северна Корeя отдавна е причина за загриженост

В западни медии беше тиражирана версията, че става дума за ядрен опит, но правителството на Южна Корея изрази съмнения, че това може да е вярно, съобщи Би Би Си.

Властите в Пхенян отказват коментар.

В района, разтърсен от експлозията, се намира подземна база за балистични ракети, която е в списъка на предполагаемите центрове за обогатяване на уран в КНДР, предаде Ройтерс, като се позова на организацията Инициатива срещу ядрената заплаха.

Няма официално потвърждение за точното местоположение и причината на взрива в отдалечения планински район в провинция Янгандо на границата с Китай. Районът е зона с ограничен достъп за външни лица.

Мощната експлозия едва ли се дължи на опити с ядрено оръжие, заяви в неделя пред журналисти южнокорейският министър по въпросите на обединението Чун Дон Ен, след заседание на Съвета за национална сигурност, предаде Ройтерс.

Южнокорейската агенция Ренхап съобщава, че властите в Южна Корея в момента изясняват обстоятелствата около случилото се. По думите на министър Чун Дон Ен, взривът е избухнал недалеч от севернокорейска ракетна база.

Американски представител заяви по-рано, че все още не е ясно какво точно е станало в Северна Корея и изрази предположение, че може да има много вероятни обяснения за случилото се. Американският държавен секретар Колин Пауъл заяви пред телевизия Ен Би Си, че мистериозната експлозия в Северна Корея не е в резултат на ядрен опит, предаде АФП. Пауъл подчерта, че в момента не е ясно дали Пхенян има готовност да изпробва ядрени оръжия.

По-рано в неделя японският министър на външните работи Йорико Кавагучи, която е на посещение в Китай, призова Пекин да положи по-големи усилия, за да убеди Северна Корея да участва в новия кръг от преговори за ядрената ѝ програма.

Русия, чиито дипломати поддържат по-тесни контакти със Северна Корея, съобщи, че търси информация по въпроса.

АФП предаде, че в намиращия се близо до Северна Корея руски град Владивосток е било регистрирано нормално ниво на радиацията. "Нивото на радиацията не се е променяло в четвъртък, когато стана експлозията, и продължава да е нормално", съобщиха руски представители в неделя.

Служители на Световната програма на ООН по прехраната, намирали се в севернокорейската провинция Янгандо, не са забелязали нищо необичайно, никакви признаци за мощен взрив, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки ръководителите на мисията Ричард Рейгън. По думите му шефът на екипа, който разпределял хуманитарни помощи в провинцията, се свързал с офиса на мисията в Пхенян в четвъртък вечерта и докладвал, че работата върви нормално и наоколо няма нищо подозрително.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?