Мощна експозия пред централната банка в Атина

Мощна експозия пред централната банка в Атина

Мощна експлозия е станала рано тази сутрин пред сградата на централната банка в Атина, съобщи гръцкото национално радио, цитирано от БТА в четвъртък.

Бомбата е избухнала след две предупредителни обаждания по телефона, че кола със седем килограма експлозиви се намира пред сградата на банката.

По първоначални данни неизвестно лице телефонирало в сайта "Зунгла", а след това и в изданието "Вестник на редакторите", като казало, че между две централни улици на гръцката столица пред централната банка има кола с експлозиви, която ще избухне до 45 минути.

Районът е бил отцепен от полицията, но на мястото на инцидента наистина е била открита открадната кола марка "Нисан съни", която се оказало, че е кола бомба.

Хората от близките сгради са били евакуирани. Точно в 5.55 ч. се чул мощен взрив в почти цяла Атина, от който автомобилът с експлозивите бил напълно унищожен. Щети са нанесени на сгради и магазини.

Гръцките антитерористи издирват организаторите и извършителите на бомбената атака. Властите подозират, че зад атентата стои издирваният терорист, беглец от затвора, Никос Мазиотис от групировката "Революционна борба", който преди години е извършвал такива нападения с коли бомби пред Сити банк през февруари 2009 г. и пред Атинската борса на 2 сепетмври 2009 г.

Никос Мазиотис и съпругата му Панайота Рупа бяха осъдени задочно миналата година на 25 години затвор за участие вгрупировката "Революционна борба", активна в периода между 2003и 2009 г.

Антитерористите не изключват с атентата да са свързани и незаловените членове на другата терористична организация "Заговор на ядрата на огъня".

Членове на тази групировка бяха извършили подобна атака пред първоинстанционния съд в Атина на 30 декември 2010 г.

Сред заподозрените за днешната експлозия е и издирваният от полицията терорист от организацията "17 ноември" Христодулос Ксирос. Не се изключва в нея да са замесени и други терористични групи.

Медиите отбелязват, че терористичият акт става в вомент, когато Гърция излиза на международните пазари след четири години, и че сега погледите на инвеститорите са отправени към страната.

Споделяне

Още от Балкани