Мощна слънчева буря достига до Земята

Мощна слънчева буря достига до Земята
Мощна слънчева буря ще достигне до Земята в сряда и може да доведе до спиране на работата на спътниците и на тока, както и да предизвика ярко северно сияние.
 
Слънчевата буря съвпада с формирането на "пролуки" в магнитното поле на Земята, които се образуват около пролетното равноденствие на 20 март и есенното на 23 септември всяка година. Те отслабват естествената защита на планетата ни срещу космически частици и могат да оставят пътническите самолети и GPS-системите изложени на опасното явление, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.
 
Ще бъдат засегнати части от Шотландия и Северна Англия, както и северните райони на САЩ, включително щатите Мичиган и Мейн. 
 
"Геомагнитна буря се очаква на 14 и 15 март 2018 г. Северното сияние може да се наблюдава от високите географски ширини", написа в свое изявление НАСА.
 
НАСА е забелязала слънчево изригване, придружено с изхвърляне на слънчева плазма в междупланетното пространство, в началото на миналата седмица. Частиците, които е изхвърлило Слънцето по време на изригванията на 6 и 7 март, могат да причинят "слаби колебания в електричеството" и "незначително въздействие върху работата на спътниците, добавя Националното управление за океански и атмосферни изследвания. 
 
Според НАСА първото от двете изригвания е било най-голямото за годината досега. 
Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?