Мощната буря Ксавер взе девет жертви в Северна Европа

Наводненият Хамбург

Мощната зимна буря Ксавер, която от вчера вилнее из Северна и Северозападна Европа отне живота общо на девет души, обобщава Франс прес в петък. Агенцията отбелязва, че все пак не са сбъднали прогнозите за много повече жертви.

Жертвите от днешния ден са в Полша и Швеция. В Полша трима души загинаха, когато дърво премаза автомобил, в който те са пътували. В Швеция повалено дърво уби един човек.

Вчера във Великобритания в катастрофа заради бурята загина един шофьор на камион, а инвалид беше премазан до смърт от паднало върху него дърво. В Дания възрастна жена загина, когато бурният вятър преобърна автомобила ѝ, а двама филипински моряци бяха отнесени от силна вълна в Швеция.

В петък в Швеция 50 000 домакинства са без ток. Поривите на вятъра достигаха 30 метра в секунда. Нарушено бе движението на влаковете. Множество полети от и за летището в Малмьо бяха отменени. На летището в Стокхолм самолетите излитат със закъснение.

В Германия бурята връхлетя Хамбург. Повиши се нивото на река Елба, която наводни известния Рибен пазар и съседните улици. "Такова силно наводнение не е имало през последните 10-20 години", съобщава представител на градските власти. Стихията доведе до покачване на водите до 6,09 метра, което е рекордно от 1962 г. насам, но дигите в града, построени в последните години могат да издържат на водно ниво от 7,50 метра, а на места дори на водно ниво от 9 метра. Почти всички полети от и за Хамбург бяха отменени.

В голяма част на Северна Германия училищата са затворени, а в други райони като Берлин училищните власти обявиха, че отсъствието на учениците заради бурята няма да се наказва.

В цялата страна всички видове транспорт са силно засегнати от стихията. Влаковете на дълги разстояния не се движат, а 531 полета в цялата страна са били отменени вчера и в петък.

Остава сериозна обстановката в Бремен, Долна Саксония и Мекленбург - Предна Померания. Циклонът постепенно отслабва, но се движи на северозапад към Скандинавия и Прибалтика.

В Хановер авария с микробус с деца-инвалиди премина без жертви и сериозни травми. В Щралзунд край остров Рюген вятърът събори покрива на супермаркет върху паркираните наблизо коли. Прекратено е движението на плавателни съдове по Килския канал, свързващ Северно и Балтийско море. Шлюзовете на канала, по който годишно се превозват до 80 милиона тона стоки, бяха затворени, след като равнището на водата надхвърли 8 метра.

Като цяло Германия се отърва без жертви, отбелязва Франс прес.

Във Великобритания заради заплаха от наводнения, причинени от обилните валежи, съпътствали Ксавер, бяха евакуирани 10 000 души. Наводнени са 2000 домове. На Темза е задействан гигантски бент, който защитава Лондон от високи приливни вълни. Правителството свика кризисния комитет "Кобра", който заседава само в случай на заплаха за националната сигурност или извънредни обстоятелства в страната.

В Белгия дигите устояха на покачването на нивото на водите.

В Холандия наводненията засегнаха Ротердам и съседния  град Дордрехт. На някои улици на Ротердам водата стига до колене. В град Зееланд пък нивото на водата достигна 4 метра, което е рекорд от 1953 г. досега.

Общо 147 хиляди домакинства в Полша останаха без ток, след като вятърът събори покриви и дървета и прекъсна електропроводи. В прибалтийския северен район на страната скоростта на вятъра достига 37,5 метра в секунда. Много летища, включително във Варшава, срещат проблеми и се налага отмяната на полети.

В Литва без ток останаха 7 хиляди души. Наложи се спиране на движението на плавателни съдове в Клайпеда на Балтийския море, след като вълните достигнаха височина от 5 метра. Циклонът обаче не засегна работата на летището във Вилнюс, което работи нормално.

В Чехия без ток останаха над 10 хиляди души. В планинските райони ветровете достигнаха 40 метра в секунда, а в Кърконошите планини за няколко часа паднаха 25 сантиметра сняг. Край Оломоуц и Градец Кралове жп-линиите бяха блокирани през нощта от паднали дървета.

Северноевропейските страни вече възстановяват транспорта и доставките на електричество, пише ДПА. Влаковете в Дания отново работят, макар и при намален капацитет. Копенхагенското летище отвори и някои самолети успяха да излетят. Работи се по възстановяването на електроподаването към 30 хиляди магазини и жилища, засегнати от бурята.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?