Мощни урагани в Тихия океан край Япония, Гуам и Мексико

Около 150 самолетни полета по вътрешни линии бяха отменени в неделя в Япония заради тайфуна Фанфон, който връхлетя островната държава миналата нощ, предадоха осведомителните агенции.

По нови данни предупреждение за бурята е обявено в 11 от 47-те префектури в страната. Над 25 хиляди домакинства в префектура Когошима са останали без електричество заради скъсани електропроводи. Един човек е в неизвестност. Възможни са наводнения и свличания на земни маси в планинските райони. В центъра на тайфуна скоростта на вятъра е до 45 метра в секунда, а при пориви - до 65 метра в секунда. Височината на морските вълни под атмосферната стихия възлиза на 12 метра и повече.


Жителите на остров Гуам и на Марианските острови в Тихия океан се готвят за мощния тайфун Вонгфонг, предаде Асошиейтед прес. Тревога за приближаващата стихия е издадена за Гуам и островите Рота, Тиниан и Сайпан.

Вонгфонг е на около 563 километра източно-югоизточно от Гуам. Американската национална метеорологична служба съобщи, че стихията е съпътствана с ветрове със скорост от 124 километра в час и се очаква те да станат още по-силни.

За понеделник са отменени занятията в училищата на Гуам, а губернаторът Еди Калво призова гражданите да се запасят с храни и вода и да слушат новините относно бурята.

Тайфунът Вонгфонг следва по петите Фанфон, който премина покрай Гуам и Марианските острови като тропическа буря, а после връхлетя Япония като мощен тайфун.

Ураганът Саймън достигна четвърта степен от петстепенната скала за мощността на ураганите, но все още не представлява пряка заплаха за Мексико, край чиито брегове се придвижва, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Центъра за ураганите в Маями.

Ветровете на Саймън са със скорост 215 километра в час. Ураганът се намира на 640 километра югозападно от южния край на полуостров Бая в Мексико и се придвижва със скорост 17 километра в час по посока запад-северозапад.

Очаква се Саймън да предизвика силни дъждове в югозападните части на Мексико и може да причини животозастрашаващо вълнение.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?