Мощно земетресение разтърси популярен остров в Индонезия

Мощно земетресение разтърси популярен остров в Индонезия

Силно земетресение разтърси популярен туристически остров в Индонезия, вземайки живота най -малко на 14 човека.

Земетресението с магнитуд 6.4 е станало малко преди 7 сутринта в неделя. Поразеният остров Ломбок се намира само на 40 км източно от Бали и привлича туристи от цял свят заради прекрасните си плажове и маршрути за катерене.

Над 162 са ранени, а хиляди къщи са разрушени, съобщиха местните власти.

Достъпът до вулкана на планината Ринджани е блокиран поради свличане на земни маси, дължащо се на земетресението. Спасителните служби евакуират туристи от популярната дестинация.

Говорител на националната индонезийска агенция за борба с бедствията съобщи, че според данните от националния парк връх Ринджани по планината са се изкачвали 826 местни и чуждестранни туристи. 115 чужденци са били евакуирани.

Индонезийският геофизичен институт е отбелязал 124 вторични труса. Земетресенията са били с умерена сила и не са създавали опасност от цунами.

Епицентърът на земетресението е бил на 47 км североизточно от провинциалната столица Матарам, на дълбочина 24 км. То е било усетено и на намиращия се наблизо курортен остров Бали. Туристи са напуснали хотелските си стаи, насочвайки се към по-безопасни места.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?