Мощно земетресение с магнитуд 8.3 разтърси Чили

10 души са загинали, а 1 милион са евакуирани заради опасност от цунами

Мощно земетресение с магнитуд 8.3 разтърси Чили

Мощно земетресение с магнитуд 8.3 по скалата на Рихтер, последвано от няколко вторични труса удариха крайбрежието на Чили в нощта срещу четвъртък и взеха десет жертви. Над 1 милион души са евакуирани от домовете си.

Епицентърът на унищожителния трус беше на 46 км от гр. Ияпел и на 228 км от столицата Сантяго, на дълбочина 8.3 км. Първоначално бе съобщено, че е с магнитуд 7.9 , но по-късно Геологическата служба на САЩ коригира силата му на 8.3.

В Сантяго земетресението е било усетено доста силно. Жителите на чилийската столица са напуснали домовете си и офисите в паника и сега се страхуват да се приберат. Имало е и последващи трусове, които също са били доста силни - между 6.2 и 6.4 по Рихтер.

Чилийските власти обявиха евакуация на населението от крайбрежието. Обявена е тревога за цунами от най-висока степен.

Пристанището на Кокимбо бе силно ударено от най-мощния за тази година трус.

Крайбрежните части на града пострадаха и от вълните с височина 4.5 метра. Сградите в град Иляпел, които са предимно стари кирпичени къщи, също понесоха щети.

След земетресението две от големите медодобивни мини в страната преустановиха работа, за да избегнат инциденти.

Трусът е бил толкова силен, че е усетен чак от другата страна на контитнента в аржентинската столица Буенос Айрес. Земетресение с магнитуд 8.8 и последвало цунами отнеха живота на над 500 души и разрушиха 220 000 жилищни сгради в Чили през 2010 г.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?