Мощно земетресение в Индийския океан край Индонезия, няма пострадали и щети

Мощно земетресение в Индийския океан край Индонезия, няма пострадали и щети

Мощно земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер бе регистриран в сряда в 19:49 ч местно време (14:49 ч бълг. време) на дълбочина 24 км под океанското дъно на около 660 км западно от индонезийския остров Суматра, съобщи Геологическата служба на САЩ, цитирана от Ройтерс. Последва предупреждение за цунами по западните брегове на Суматра.

Най-близо да епицентъра на земетресението всъщност е индонезийския архипелаг Ментауай, разположен в Индийския океан на 150 км западно от големия остров Суматра. Там няма съобщения за пострадали или щети, предаде ДПА, цитирайки местен шеф на службата за гражданска защита в провинция Западна Суматра.

По-късно бе отменено и предупреждението за цунами.

Според Ройтерс колкото по-плитко е епицентърът, толкова по-вероятно е той да причини сериозни щети. В случая обаче трусът е доста далече от брега, което е благоприятно обстоятелство.

Индонезия пострада тежко от мощно земетресение в приблизително същия район на Индийския океан през декември 2004 г., което бе последвано от опустошително цунами, засегнало няколко страни от всички страни на океана и причинило десетки хиляди жертви.

Островна Индонезия лежи върху т.нар. "Огнен пръстен на Пасифика" - сеизмично активна зона, в която се срещат и сблъскват различни тектонични плочи от земната кора и причиняват голям брой земетресения и изригвания на вулкани.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?