Мощно земетресение в Индийския океан, но без опасност от цунами

Силно земетресение и мощни последващи трусове разтърсиха в сряда западната провинция Ачех в Индонезия, разпалвайки страхове от цунами в същия район, в който през 2004 г. от унищожителните вълни загинаха над 200 000 човека.

Земетресението с магнитуд 8.6 по Рихтер бе усетено в Тайланд, Малайзия и Индия. Тихоокеанският център за предупреждение от цунами (Pacific Tsunami Warning Center) първоначално обяви опасност от образуване на цунами, но по-късно я отмени.

"Регистрираното морско ниво показва, че заплаха е намаляла за повечето засегнати зони, така че тревогата за цунами, която центърът обяви, е отменена”, съобщиха служителите на центъра в свое комюнике.

По-рано центърът обяви, че заплахата за цунами е ограничена до териториите на Индонезия, Индия, Шри Ланка, Малдивите и остров Диего Гарсия.

След земетресението в Индонезия, цунами между 10 и 30 сантиметра бе регистрирано в Индия. Властите обявиха състояние на тревога в Андаманските и
Никобарските острови, където бе издадено предупреждение за цунами и за вътрешните крайбрежни райони. Данни за жертви и щети няма.

Тепърва се обработват данни за жертви и разрушения, но местните жители панически бягат извън домовете си, за да търсят убежище. Индонезийската служба за справяне с бедствия съобщи, че спешно изпраща спасителни екипи в Ачех. Тази провинция бе разрушена от цунами през 2004 г. Бедствието отне живота на 170 000 души в Индонезия и взе живота на над 230 000 души в 13 държави в Индийския океан.

Остава предупреждението за вълни до 3.8 метра, които може да се очакват по бреговете на Никобарските острови, близо до епицентъра на земетресението, заяви говорителят на центъра за предупреждение от цунами Шриниваса Кумар. "Това обаче е най-лошият сценарий. Вълните в момента не са толкова големи", заяви Кумар.

Властите в Андаманските и Никобарски острови евакуират хора в по-безопасни райони. Рибарите също са предупредени да не влизат в морето.

"Напълно подготвени сме, но няма причина за паника. Земетресението не е предизвикало големи вълни цунами - максималната височина е 30 сантиметра", заяви министърът на гражданската авиация Аджит Сингх. Трусове са били усетени в
крайбрежните градове Ченай и Колката, като са предизвикали паника сред местното население, което е излязло от сградите.

Тайландските власти съобщиха, че 10-сантиметрова вълна е била регистрирана на остров на западното крайбрежие след силното земетресение в Индонезия, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят