Москов: 110 млн. лева ненужен разход в здравеопазването обслужва лобистки интереси

“Зад юридически заврънкулки се прикриват възможности за източване на НЗОК“, казва бившият здравен министър

Москов: 110 млн. лева ненужен разход в здравеопазването обслужва лобистки интереси

Бившият здравен министър Петър Москов заяви, че с отмяната на Националната здравна карта от съда държавата губи възможността си да предотврати разкриването на 10-тата, 17-тата или 30-тата ненужна болница в страната и по този начин се защитават нечии лобистки интереси, а не обществения интерес.

Москов обясни в четвъртък пред бТВ, че съгласно отменената здравна карта има над 4000 излишни легла за активно болнично лечение, като се е предлагало тяхното намаление от 40 000 на малко над 35 000. Той даде пример, че средният разход за едно легло за активно лечение годишно е 32 000 лева, което според него прави около 110 млн. лева неефективен разход за здравеопазването всяка година.

“Парите са концентрирани спрямо бизнес интереса на определени групировки, а не спорямо нуждите на хората“, заяви Москов.

Той посочи, че този излишен разход за здравната система е приход за някои хора и коментира, че не е въпрос на самостойно усилие на министъра на здравеопазването да прекрати това, а е нужна политическа воля. Той постави въпроса правителството зад лобистките интереси ли стои или зад политиката да има силна държава, бранеща публичния интерес.

Москов даде пример, че приходът от 1 легло в болница за инвазивна кардиология годишно е 360 000 лева, което прави атрактивно разкриването на много такива лечебни заведения и точно такива дисбаланси здравната карта е трябвало да отстрани.

Той посочи, че без здравна карта Министерството на здравеопазването се принуждава да даде на новите болници лиценз, без значение има ли нужна от тях или не, а НЗОК е длъжна да ги финансира, заделяйки за тях бюджет.

“Затова лимитите на “Пирогов“ тази година са с 2 млн. лева по-малко, а на частна болница в Монтана с 6 млн. лева повече. Защото няма правила, няма обективност“, коментира той.

По думите му с падането на картата и увеличаването на договорните партньори на касата болници като “Пирогов“ ще имат още по-малко пари.

Москов определи като “юридически заврънкулки“ мотивите, с които Върховният административен съд (ВАС) отменя Националната здравна карта. Той посочи, че съдът не я отменя по същество, а отменя решението на правната дирекция на Министерския съвет (МС) дали да публикува тази здравна карта в “Държавен вестник“.

“МС смята, че Националната здравна карта е административен акт, а административен акт не се публикува в “Държавен вестник“. Съдът обаче казва, че това е нормативен акт. За разлика от административния, нормативният акт се публикува в “Държавен вестник“. И понеже Националната здравна карта не е публикувана в “Държавен вестник“, ВАС отменя цялата карта и цялата философия, която стои зад нея“, обясни Москов.

“Преди пет години същият съд, в друг състав, но с един повтарящ се съдия, отсъжда, че здравната карта на тогавашния здравен министър Стефан Константинов, е административен акт и не подлежи на публикуване в “Държавен вестник“, заяви Москов.

“Зад тези юридически заврънкулки стои огромно прикриване на възможност да продължава източването на НЗОК“, коментира той.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Защо името на премиера се свързва с аферата с къщата в Барселона?