Москов: Бизнес интерес движи кампанията срещу правилата за лечение на хепатит С

Една от терапиите ще бъде на половината от досега плащаната цена за лечение

Москов: Бизнес интерес движи кампанията срещу правилата за лечение на хепатит С

Зад кампанията срещу новите правила на здравната каса за лечение на пациенти с хепатит С с новата безинтерферонова терапия стои засегнат търговски интерес, заяви здравният министър Петър Москов в петък.

Той обясни, че е направено предложение за двойно по-ниска цена на един от медикаментите за лечение на хепатит С у нас и тъй като продуктът е един от най-използваните в Европа и САЩ, логично е заел и мястото на първи избор за лекарите, който НЗОК ще плаща, разясни Москов пред бТВ. Това обаче не означава, че ако специфичното състояние на даден пациент изисква лечение с някой от другите препарати, ще му бъде отказано.

Министърът посочи, че през 2016 година лечението на всеки един от пациентите с Хепатит С в страната е струвало около 45 000 лв. на НЗОК. Тази година обаче фирма, която произвежда един от трите медикамента на пазара, е предложила да го осигурява срещу 20 000 лева и това ще позволи на касата да поеме терапията на два пъти повече пациенти.

"Всъщност има засегнат търговски интерес на една фармацевтична фирма. Но когато държавата и институциите са си на мястото, всичко си идва на мястото", каза Москов.

"Ако моите или вашите съпътстващи страдания предполагат, че не първият избор по медицински причини, а някой от вторите избори е нашето подходящо лекарство, то ще ви бъде дaдено", заяви той.

Фиксирането на един от медикаментите като първа линия терапия стана причина за оплаквания от страна на някои лекари, че изборът им се ограничава, а пациенти се разбунтуваха срещу това, че не лекар, а чиновниците от НЗОК им налагат лечение.

От здравната каса обаче също уточниха, че ще е възможна промяна на терапия с някой от другите два медикамента, ако е налице медицинска аргументация.

По-ниската цена на един от продуктите е била постигната при договарянето на отстъпки между касата и фармацевтичните фирми, от които за миналата година в бюджета на НЗОК се върнаха обратно 70 млн. лева, а тази година се очаква да бъдат спестени 137 млн. лева.

"Като говорим за 137 млн. лв., това е около 16% от разходите на касата за медикаменти. Ако искаш да направиш нещо ново и различно, първо трябва да си събереш вересиите, трябва да можеш да си охраняваш стопанството. Тези пари са можели да бъдат взети от касата и досега. Защо не е направено, оставям зрителите да преценят. Но да вземеш от едни бизнес структури, които са твърде мощни, това означава тежка съпротива", заяви Москов.

Същевременно стана ясно, че другият критерий, който разбуни духовете - на лечение да не се подлагат пациенти “при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания, която не може да бъде подобрена с безинтерфероново лечение" фигурира като препоръка в ръководството на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб.

Причината е, че за тези пациенти терапията е противопоказна, а не защото се цели икономия. Според юристи обаче е редно по-точно да се разпише и уточни какво се има предвид под ниска продължителност на живота и да се дадат допълнителни насоки на медицинските специалисти.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?