Москов даде на прокуратурата НЗОК за спестен прием с отпечатък в няколко болници

Москов даде на прокуратурата НЗОК за спестен прием с отпечатък  в няколко болници

Бившият здравен министър Петър Москов внесе в прокуратурата сигнал за това, че в няколко болници системата за пръстова идентификация не се прилага масово и това се случва със съгласието на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). “20 млн. лева са изплатени неправомерно от НЗОК за последните два месеца на миналата година, а кой чиновник е точно виновен, надявам се ще разбере прокуратурата“, коментира Москов.

Той съобщи, че от 272 болници в 12 над 30% от пациентите са отчетени без да се чекират с пръст на входа и изхода. В 30 болници над 10% от пациентите са преминали без пръстова идентификация, а във всички останали 240 болници - между 1 и 3% са преминали без пръстов отпечатък.

“Там, където са между 1 и 3%, са най-големите болници, в които знаем, че фалшиви хоспитализации няма. Т.е. системата работи, просто на едни места се прилага, а на други – не“, каза Москов.

Той обясни, че несъответствието е излязло наяве още докато той е бил министър, като тогавашния председател на Надзорния съвет на касата Ваньо Шарков е поискал изготвянето на детайлен анализ, но такъв и до момента не е направен.

Преди ден от НЗОК обвиниха Москов в клевета заради твърдението му, че по тази схема се извършва кражба.

Оттам обясниха, че вероятно става въпрос за около 25 920 отчетени хоспитализации за месеците ноември и декември 2016 г., които не са могли да бъдат отчетени или обработени от системата на пръстовия идентификатор поради невъзможност за снемане на отпечатък, технически, комуникационни и софтуерни проблеми, срив на системата, който беше доста чест в пикови моменти, отказ на пациента и други технически проблеми. Тези пациенти са се идентифицирали по старата система с лични карти и ЕГН.

От касата обясниха, че тези случаи са проверени специално от екипите на РЗОК и от тях са отхвърлени за плащане само 1760 случая, а останалите 14 564 са потвърдени и са на стойност 20 339 588 лева.

Не е ясно обаче защо процентите преминали без чекиране с пръст пациенти в няколко болници сериозно се разминават с тези в останалите.

Споделяне

Още по темата

Още от България