Москов даде заден за сливането на диспансерите и пред депутатите от ГЕРБ

Снимка: БГНЕС (архив)

Бъдещето на бившите онкологични и психо- диспансери в страната ще се решава индивидуално и няма да има насилствено сливане с болници. Това е уверил здравният министър Петър Москов депутатите от парламентарната група на ГЕРБ на среща във вторник. Сливането на бившите диспансери с болниците бе заложено в Закона за лечебните заведения, който още не е стигнал до парламента и е на фаза обществено обсъждане. Както се очакваше, предложението провокира сериозно напрежение сред персонала на засегнатите структури и местните власти, чиято собственост са онкологичните и центровете за психично здраве.

Последваха протести на онколози, а в Шумен местната власт дори предприе трансформиране на онкодиспансера в специализирана болница, за да заобиколи реформата на Москов.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по принцип не обича да има недоволстващи от управлението му, още повече, че наближават местните избори.

От партията му още преди седмица заявиха, че са обезпокоени от начина, по който се провежда здравната реформа.

Първоначално министър Москов обяви, че няма да отстъпи от намерението си, тъй като то цели да осигури пълноценно лечение на пациентите, а протестите се дължат на засегнати интереси. Той упрекна директори на онкоболници, че участват в схеми за източване на касата със скъпи лекарства и се закани, че с предлаганите от него промени ще пресекат практиката определени структури да извършват само изгодни и доходоносни дейности, каквато е химиотерапията.

В последствие министърът смекчи позицията си и тръгна на обиколки и срещи из страната, за да тушира напрежението в онкоцентровете и центровете за психично здраве, като им обеща да прилага индивидуален подход, а на някои места като Пловдив обеща сливане изобщо да няма.

Тази своя позиция Москов е представил във вторник и пред депутатите от ГЕРБ, към които в последните седмици валят оплаквания от местните власти и директори на болници. Темата с преструктурирането на болнични структури е особено чувствителна за местните власти и заради предстоящите избори, и никой не желае спекулации за "закриване" на каквото и да било.

След срещата с депутатите на ГЕРБ стана ясно, че текстовете в Закона за лечебните заведения ще бъдат коригирани, така че сливането на бившите диспансери с местните болници да не е императивно, а да има възможност за избор между няколко варианта. Освен сливането се предвижда възможност за обединение в консорциум, каквото ще се приложи в Пловдив, където няколко болници ще кандидатстват за общ договор със здравната каса.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова коментира пред Mediapool, че резервите към предлаганите от Москов промени от страна на ГЕРБ са били свързани по-скоро с това, че той не е представил намеренията си предварително пред коалиционния партньор и това е провокирало множество въпроси и неясноти.

Дариткова е за това да се дадат гъвкави възможности на лечебните заведения и посочи, че в ГЕРБ не са твърдо против всякакво обединение на структури, стига то да води до по-добро лечение за пациентите.

Според нея трябва първо да се формулира какво трябва да бъде осигурено на пациентите като комплексно лечение и тогава да се предприеме конкретно преструктуриране.

Въпреки, че в края на миналата седмица Москов се срещна с работещите в онкодиспансера в Русе, през тази седмица протестите там бяха подновени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?