Москов: Едни болници са претоварени, а потенциалът на други остава неизползван

Сн. БГНЕС

Един от сериозните проблеми, които стават ясни от Националната здравна карта е, че едни лечебни заведения са претоварени, а потенциалът и ресурсите на други не се използват достатъчно. Това обяви здравният министър Петър Москов пред пред директори на болници и отделения и представители на местната власт от Русе, Разград и Търговище, на които представи и даде разяснения по Националната здравна карта.

“Част от българските болници, които имат специалисти и оборудване с най-високо ниво на компетентност - трето, в масовия случай обслужват предимно пациенти с по-леки заболявания, изискващи първо и второ ниво на компетентност и които без проблем могат да бъдат успешно лекувани и в общински и по-малки болници“, каза Москов.

“На практика сложна, високоспециализирана , медицинска помощ от трето ниво, българските пациенти търсят и получават само на няколко места у нас или в чужбина. Това реално затруднява достъпа на пациенти. Защото едни лечебни заведения са претоварени, а потенциалът и ресурсите на други се използват недостатъчно. Това е един от проблемите, които държавата трябва да реши“, допълни той.

По-рано в четвъртък Москов представи проекта на картата във Варна, където бяха поканени и представители от Добрич, Шумен и Силистра. В петък той ще представи здравната карта пред съсловието във Враца и Монтана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?