Москов: Финансирането на нито една болница няма да бъде намалено

Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да намали на нито една болница нито обема на дейността, нито финансирането, достигнато през миналата година. Целият обем, извършвана дейност през миналата година във всяка отделна болница, ще бъде финансиран от НЗОК и през тази година, независимо дали тя е държавна или частна. Това обяви здравният министър Петър Москов пред директори на болници в Пловдив и Пловдивска област, където представи новата Национална здравна карта в понеделник.

Лечебни заведения, които имат неизползвани през миналата година легла, сега ще могат да ги преустроят за финансиране по три нови пътеки за продължително лечение на пациентите.

Москов разсея опасенията на лекарите, че ще бъдат намалени парите, които ще получат през новата година, в следствие на националната здравна карта.

“Националната здравна карта отчита нуждите и потребностите на пациентите, а не на търговски дружества“, обясни Москов.

Пред журналисти той коментира, че от реформите в здравеопазването са притеснени представители на лобистки фирмени интереси и свързани с тях политически кръгове, защото се дава власт и права на пациентите и това ще засегне икономическите им интереси. Промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда, а не процедури, чието изписване осигурява по-изгодно за лечебното заведение, финансиране от здравната каса.

Според Москов реалната власт на пациента да контролира лично плащанията на НЗОК чрез личен идентификационен код, плаши най-много всички, които досега са се възползвали от възможността да източват касата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?