Москов иска сливане на спешните центрове в София и областта

Снимка: БГНЕС

Спешният център в столицата да погълне този в София-област, за да няма дублиране на дейности и медицински и административен персонал за една и съща територия. Това предвижда предложение на министъра на здравеопазването Петър Москов към премиера Бойко Борисов, публикувано на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

В мотивите си за сливането Москов посочва, че стандартната структура на центровете за спешна медицинска помощ включва централен филиал, разположен в областен град и периферни филиали в общинските центрове, интегрирани с обща районна координационна централа.

Изключение правят центровете в София и Софийска област, при които има един център с мобилни екипи, обслужващи само града София и друг център с изнесени периферии в Сливница, Костинброд, Годеч, Своге, Пирдоп, Самоков, Правец, Етрополе, Ихтиман, Костенец, Елин Пелин, Ботевград, Драгоман.

Административното управление и на двата центъра се намира в София, където са изградени и функционират и два самостоятелни районни координационни централи, които нямат възможност за интеграция помежду си.

Липсва медицинска, организационна и икономическа целесъобразност от поддържане на два самостоятелни центъра, тъй като голяма част от спешните случаи на територията на Софийска област налагат транспортиране на пациентите до лечебни заведения от град София. Това често е свързано с продължително ангажиране на спешния екип и загуба на капацитет за оказване на спешна помощ по места, посочва в мотивите си още Москов.

Според него неосигуреността на периферните филиали на спешния център за Софийска област с реанимационни и други екипи от централен градски филиал създава предпоставки за сериозни затруднения при оказване на спешна медицинска помощ, особено в случаите на инциденти с по-голям брой пострадали. В тези случаи съществен проблем се явява и липсата на комуникационна свързаност между координационните централи и екипите на двата центъра, допълва той.

Здравният министър обръща внимание и на факта, че заради липсата на възможност за кариерно развитие и перспектива за работа в голям градски филиал за спешна медицинска помощ през последните години има отлив на лекари и други медицински кадри в центъра за Софийска област и повишен интерес към този, отговарящ за София.

"Не на последно място е налице дублиране на медицински и административен персонал, ангажиран с управлението, координацията и администрирането на дейностите, осъществявани от спешните екипи", пише в мотивите на Петър москов.

Очакваният резултат от предлаганата промяна е да се подобри бързината и качеството на спешната помощ на гражданите на територията на гр. София и Софийска област. Възможността за ползване на общи комуникации и изграждане на единна координационна централа ще осигури по-рационално управление на спешните екипи.

Крайният резултат от тези действия е подобрен достъп на населението до своевременна и качествена спешна медицинска помощ, се казва още в мотивите на здравния министър. Москов уточнява още, че неговото предложение няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет. Предложеният проект на акт не е въведен с правото на ЕС и няма връзка с него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?