Москов изненада финансовия министър с приватизацията на болници

Петър Москов. Сн. БГНЕС

Здравният министър Петър Москов е внесъл в последния момент и изненадващо за останалите министри предложението за приватизация на държавни болници в Закона за лечебните заведения, който беше приет от кабинета миналата сряда.

Финансовият министър Владислав Горанов изразява недоволството си от вкарания в последния момент в закона важен текст и настоява гледането на документа да бъде отложено, но по настояване на Москов и след намесата на премиера Бойко Борисов, законопроектът все пак е приет, става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание.

”Аз не мога обаче да имам увереност дали днес трябва да го подкрепя или не законопроекта по една много тривиална причина – не може снощи Москов да ми го праща с 50% изменение спрямо първия материал за съгласуване и да иска днес аз да имам увереност. Ще помоля да се даде още малко време, защото се въвеждат много различни неща от първото съгласуване на законопроекта до снощното му внасяне”, коментира Горанов.

Москов настоява законопроектът да бъде приет, тъй като с него се регламентират важни промени, като намаляване броя на болниците, финансирани от здравната каса, и посочва, че текстовете трябва да бъдат гласувани от парламента до лятната ваканция. Предлага да се приеме всичко останало, а текстовете за приватизация да се приемат, ако трябва, на подпис. Горанов му обяснява, че няма как да се приемат на подпис.

В спора се намесва и премиерът Бойко Борисов, който се застъпва за Москов.

”Колеги, аз винаги съм вярвал на министрите, на това, което предлагат, защото логиката ми е, че възможно най-добрият експертен потенциал е в политическата фигура и в заместник-министрите, и хората, които предлагат подобен закон. Затова съм склонен да сложа цялото си доверие на това, което предлага Москов, защото това, което повече ме интересува, е да може да влезе в графика на парламента и ще положа усилия поне за нашата парламентарна група това да е факт”, заявява Борисов.

”Моля те, Москов, направи всичко възможно това, с което ни запозна, да стане ясно на обществото какво целим с него”, заръчва Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България