Москов изненада с идея за пръстови отпечатъци при прием в болница и за безплатни лекарства

Революционното предложение смути депутатите и поляризира мненията

Москов изненада с идея за пръстови отпечатъци при прием в болница и за безплатни лекарства

Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че от края на януари догодина ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор и само чрез него ще се осъществява приемът в болница, поликлиника и купуването на лекарства по линия на здравната каса от аптеките.

Целта на изненадващата мярка е да се гарантира контрол.

“Това ще даде яснота дали вие присъствате в болницата, когато ви се изписва лечение, дали присъствате в аптеката, когато някой казва, че сте си купил медикаменти“, обясни Москов във вторник пред Нова телевизия.

Той каза, че системата с пръстовите отпечатъци ще замени сега съществуващата, при която приемът в болница става с личната карта. Системата обаче приема и копия на личните документи и това прави контрола недостатъчно надежден.

Москов е уверен, че до края на януари всички болници и аптеки ще бъдат оборудвани с необходимата апаратура и четци. Тази система се прилага и на други места, каза министърът и даде пример с Турция, където идентификаторът работи с поставянето на цяла длан.

Пръстовите отпечатъци ще бъдат задължителни не само за прием в болница, но и за да може пациентът да получи от аптеката лекарства, които са напълно или частично платени от здравната каса.

От последващите обяснения на Москов стана ясно, че идентификацията ще става с код.

“Не става въпрос за система, която събира вашите отпечатъци. Това генерира еди колко си битов код, който се записва на ваше име. Също толкова конфиденциално, колкото е здравният ви запис в касата. На базата на това нещо вие имате в българската ЕГН система вашето дърво на свързаност. Тоест за вашето дете, за ваши близки, които не могат да отидат лично, вие можете да получите правото на достъп“, каза Москов.

По-късно в парламента той заяви, че “всеки български гражданин, когато си вади лична карта, поставя пръстовия си отпечатък и не вижда причина системите в държавата, свързани с разходването на публични средства да не бъдат свързани“.

И сега, обаче, приемът в болница става срещу чекиране с лична карта.

От здравното министерство към момента не са дали подробна информация за пръстовия идентификатор.

Депутати останаха неприятно изненадани

Предложението на здравния министър изненада коалиционните партньори, включително и негови колеги от Реформаторския блок.

Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова се усъмни как ще се вземат пръстови отпечатъци от целокупното българско население и каза, че тази идея не е дискутирана с най-голямата политическа сила ГЕРБ.

“Мисля, че по-скоро трябва да вървим в посока на една добра комуникационно-информационна система на касата и индивидуална електронна здравна карта”, каза Дариткова.

“Персоналният пръстов идентификатор за прием на пациенти в болниците не е начинът, по който трябва да се контролира системата“, коментира депутатът от Реформаторския блок Димитър Шишков. “И десетте си пръста да си сложим там, надали ще успеем пак да направим нещо, за да контролираме нещата“, каза той.

Шишков уточни, че мненията в ГЕРБ и РБ са противоречиви.

“Повечето сме на мнение да няма нужда от такива неща, защото смятаме, че това е допълнително натоварване и финансиране. Трябва да има специални уреди за това нещо. Представете си човек в кома как ще му вземат пръстовите отпечатъци като на престъпник. Лично съм против“, каза Шишков.

Революционната идея на Москов събра и доста полярни коментари в социалните мрежи, където се активизираха както противници, така и поддръжници на по-радикалните мерки за затягане на контрола и спиране на източването на здравната каса.

Резерви изразиха и директори на болници, които допуснаха, че Москов говори образно и има предвид подготвяната от години електронна пациентска здравна карта, която да служи за идентификация пациента, да носи информация за заболяванията му и да му гарантира право на определени изследвания.

Индивидуални пакети с прегледи и изследвания за всеки

Другото нововъведение от началото на следващата година е именно индивидуалният пакет за доболнична помощ, който ще даде на всеки здравноосигурен гарантиран достъп до определен набор от прегледи и изследвания.

Кой на какви медицински услуги ще има право, ще зависи от здравния му статус – дали е млад или стар, дали е хронично болен или напълно здрав и др.

Това ще замени сегашната система с отпускането на направления, които никога не достигат.

Петър Москов обаче не уточни на какъв брой прегледи и изследвания ще има право един здрав човек, на който внезапно му се налага да ходи на прегледи.

“Вие ставате носител на правото, а то не е свързано с количеството направления в чекмеджето на личния ви лекар. Ще имате минимален гарантиран достъп“, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?