Москов: Медицинската експертиза ще се раздели от социалните придобивки

Петър Москов, сн. БГНЕС

Здравният министър Петър Москов потвърди намерението си медицинската експертиза на работоспособността да бъде отделена от последващите социални придобивки с предстоящите законови промени.

По време на парламентарния контрол в петък Москов посочи, че хората трябва бързо и адекватно да получават лекарска експертиза, което се корени във възможността работещи
лекари да могат да дават експертна оценка.

"Лекарят би трябвало да казва само в какъв процент е увредено здравето", заяви Москов.

Той съобщи още, че работна група от експерти от Министерството на здравеопазването и от Министерството на труда и социалната политика работи по изчистването на текстовете и когато са готови, ще бъдат представени за публично обсъждане.

Данни за 2013 година сочат, че над 187 хиляди пациенти са освидетелствани и преосвидетелствани в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

Москов лансира идеята за замяната на ТЕЛК от лицензирани лекари през януари, като идеята му е комисиите да бъдат закрити, а работата им да бъде поета от медици със специалност, определени години стаж и сертификат. Идеята е лекарите да констатират единствено степента на увреда на пациента, а в последствие социални комисии да правят оценка на индивидуалните потребности от помощи, добавки и други услуги.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?