Москов: На Миков и колегите му само чукове и сърпове са им в главите

Здравният министър обясни с рисунка защо се разделят здравните пакети

Москов: На Миков и колегите му само чукове и сърпове са им в главите

На Миков и колегите му само чукове и сърпове са в главите им. Ако мнението на господина беше ценно за мен, вероятно трябваше да се обидя. Но доколкото горната хипотеза не е в сила, аз ще отмина това, което каза, за да му дам възможност и той да го забрави. Така здравният министър Петър Москов коментира в петък пред Нова телевизия призивите на лидера на БСП Михаил Миков да си събира чуковете след решението на Конституционния съд да отмени разделянето на пакета с медицински услуги, плащани от НЗОК заради правна неяснота.

Изказването му предизвика по-късно реакция от страна на Миков, който написа в профила си във "Фейсбук", че го е срам, че страната ни има министър като Москов.

Миков: Ако така предпочита министърът, нека, освен чуковете, да си взима и сърповете

"Сутринта гледах министър Москов и изпитах срам, че този човек е министър в Република България. Няма друга държава, в която един доказано провален министър да излезе и с искри в очите да защитава мерки, които ощетяват хората и ги лишават от здравеопазване. Още повече, че същият този човек малко преди това сам отмени половината от своята т. нар. "реформа", а останалата част отмени Конституционният съд", написа лидерът на БСП Михаил Миков в отговор на изказването на здравния министър.

"Затова заканите на Москов днес от екрана остават проблем на собствената му интелигентност. Едно е ясно - ако така предпочита министърът, нека, освен чуковете, да си взима и сърповете и да освобождава поста си, колкото може по-бързо! Това е в интерес на България! И понеже той няма сили да го стори сам, отговорността за действията му все повече ще тежи на всички, които го подкрепяха и го подкрепят и сега - Борисов, ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, АБВ и БДЦ", коментира Миков.

Според Москов целите, заложени от опозицията в питането до Конституционния съд по същество, не са постигнати, защото съдът ясно казва, че самото разделяне на пакетите не противоречи на основния закон.

“Решението на КС ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. Там, където аз като вносител не съм конкретизирал нещо, това ще бъде прецизирано и съобразено с мотивите на съда”, заяви Москов.

“Аз съм възпитан човек и знам, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват. А иначе, ако трябва да говоря за моето мнение, то е най-близко до това на конституционния съдия Филип Димитров, който излезе с особено мнение, че става въпрос по-скоро за литературен анализ“, коментира Москов.

След това той се впусна в подробно разяснение какво точно предвижда разделянето на здравните пакети, като за целта начерта опростена схема, по която обясняваше на водещите. Москов каза, че идеята е за тежките заболявания лечението да не зависи от финансовите възможности на пациента да си доплати. И с разделянето на пакета се освобождава финансов ресурс за лечението на тежките диагнози като инфаркт, инсулт и др, докато по-леките случаи като перде на очите и кожни проблеми могат да бъдат отложени за планов прием след два месеца. Той коментира, че двата пакета не са разделени по заболяване, а по стадий на заболяването.

Той даде пример, според който НЗОК има 100 лева. бюджет за лечение на ден и има петима пациенти, които символизират различния спектър от заболявания : операция на дете, инсулт, тежка сърдечна операция, които са тежки случаи, но има и двама с катаракта на окото и кожно заболяване, които търпят отлагане.

“Сега болниците приемат всички тези петима пациенти и това поглъща целия бюджет от 100 лева, защото те имат сметка от това. Но заради това първите трима с тежките заболявания се налага да си доплащат за различни консумативи при лечението. Смисълът на двата пакета е хората с най-тежките заболявания да не доплащат, като приемът на тези с леките диагнози като катарктата и кожното заболяване бъдат отложени във времето“, обясни Москов.

Той съобщи, че структурата на хоспитализациите през последните години показва устойчив прием на хората с тежки заболявания, докато приемът в болница за леки диагнози рязко се увеличава.

Попитан няма ли опасност занапред леките случаи да бъдат прехвърляни към основния пакет, Москов отговори, че не, защото вече в наредба ясно са разписани алгоритмите за това на какви условия да отговаря пациентът, за да бъде приет, както и в какво състояние трябва да бъде изписан. Той допълни, че е разписана и опцията, ако лечението е отложено, но междувременно пациентът се влоши, да бъде приет незабавно в болница.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?