Москов настоя за преходно програмно правитество, Кунева -за подкрепа срещу реформи

Зам.-председателят на ДСБ: Ще застанем зад кабинет, който вади БСП от властта и отнема икономическите лостове на ДПС

Петър Москов. Сн. БГНЕС

Нужно е преходно програмно правителство, с кратък, двегодишен мандат, след което да последват избори за Велико народно събрание, което да подготви нова конституция на страната. До тогава е нужно стабилно мнозинство от минимум 121 депутати, които да се подпишат под една много кратка и ясна програма, смята Петър Москов от Реформаторския блок. Новото правителство трябва да има разписано ясно коалиционно споразумение и нова консенсусна фигура за министър-председател. Преди да има министър-председател, трябва да има стабилно мнозинство, което да е готово да провежда реформи, каза зам.-председателят на ДСБ във вторник пред БНТ по повод лансираната от ГЕРБ формула за правителство на малцинството начело с Бойко Борисов, което да бъде подкрепено от други партии срещу министерски постове, но без коалиционни ангажименти.

От ГЕРБ съобщиха, че ще водят преговори с всички партии, като започнат от БСП и ДПС, които са втора и трета политическа сила. Това бе обяснено от зам.-председателката на ГЕРБ Румяна Бъчварова като наказателна мярка спрямо Реформаторите, които поставят неприемливото за ГЕРБ условие Бойко Борисов да не е премиер.

За нас и за цялото общество е загадка, защо ГЕРБ ще преговарят с БСП и ДПС, коментира Петър Москов. Резултатите от изборите показаха, че хората не искат управление тип Орешарски и Пеевски. "Другото важно е, че не може да се състави десен кабинет между нас и ГЕРБ. Трябва програмно-преходно правителство", уточни той.

"Ние нито подкрепяме, нито не подкрепяме ГЕРБ. Те са самостоятелна политическа сила, както и ние. Ние подкрепяме програма, която да промени структурни отрасли в България. Ние подкрепяме нови лица в политиката, които да осъществят промените", допълни Москов.

"Трябва ясна и кратка програма, под която да се подпишем. Промените да се извършат примерно за две години и да се върви към избори за Велико народно събрание", продължи Москов.

По думите му правителство на малцинството е невъзможно. РБ ще застане зад правителство, което вади БСП от властта и ръководителите на ДПС от важните икономически лостове на държавата, подчерта той.

Реформаторският блок не поставя условия. Най-опасното е управление на договорките, обясни Москов.

По думите му Реформаторският блок няма да напусне територията на ангажиментите, които е поел пред избирателите си. Ние не сме жадни за власт и постове, каза Москов и допълни, че Блокът е готов да отстоява и осигури мнозинство в този парламент. Няма ние да сме виновни, ако се стигне до нови избори. Трябва правителство готово да проведе реформите и с нови лица, заяви Петър Москов.

Предстои да се види дали РБ ще излезе с единна позиция, която да представи на преговорите с ГЕРБ, които започват другата седмица.

Кунева: РБ да даде подкрепа на правителство за реформи

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева горещо се застъпи за това РБ да не отказва подкрепа за правителство на ГЕРБ, защото така Блокът ще изпълни обещанията си реформи. В обширния си коментар, направен пред БНР във вторник, тя не спомена като условие за подкрепа на правителството наличието на ясно разписано коалиционно споразумение.

"РБ никога не е крил, че една от малкото политически сили, с които можем да си сътрудничим, това е ГЕРБ. Аз много се надявам, че през изтеклото време много хора и ГЕРБ като цяло са израсли и в тази втора възможност, която се предоставя за тях да управляват, ще има много по-голяма смелост и по-голям апетит за реформи. Това означава, че мостовете към РБ съществуват", каза Кунева.

Относно заявката, че няма да подкрепят правителство с премиер Бойко Борисов и министър Цветан Цветанов, Кунева се съгласи с тезата на ГЕРБ, че по-малките партии не могат да поставят такива условия. "Въпреки доброто представяне на РБ, отчетливата преднина на ГЕРБ е факт. Ако имахме още 20 депутати например, ние можехме да повторим с известно самочувствие това изречение от декларацията. Не са изпълнени тези условия. Намеренията ни няма да бъдат изпълнени за реформи, ако ние не решим – участваме или не в управлението", каза Кунева.

"Ако се отказваме от влияние върху важните решения, тогава можем да оттеглим подкрепата си от съставяне на правителство. Аз смятам, че това в момента, в който пред България стои бюджет, сваляне на две санкции, подготвящо се председателство на ЕС и т.н., смятам, че би било крайно рисковано да се даде такъв знак на хората – че ние поставяме личното си его повече, отколкото какво е най-полезно за тях", заключи Кунева.

"Ако става въпрос за едно половинчато участие, каквото Синята коалиция имаше в предишния парламент, за мен това е много двусмислено положение. Или си опозиция, или си част от управляващите. Така е честно", заяви лидерът на ДБГ.

"Трябва да направим това, което сме казали на хората", каза още Кунева, с което изпадна в противоречие с мнението си, че РБ трябва да се отметнат от декларацията си пред избирателите, че не приемат досегашни министър-председатели да заемат същия пост.

Нейният съюзник в РБ Божидар Лукарски, който е лидер на СДС, беше още по-откровен в изборната нощ, заявявайки пред "24 часа", че това обещание било само "трик" за пред избирателите, за да гласуват за РБ. Лукарски първоначално отрече да казвал това, но изданието пусна аудиозапис с точните му думи, което още повече влоши ситуацията, защото всички разбраха, че лъже.

По-рано във вторник от ДБГ отрекоха да са водени разговори с ГЕРБ за постове в изпълнителната власт. Съобщението бе по повод интервю на Бойко Борисов пред "Преса", в което казва, че ако "хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор".

Преди ден от партията на Борисов заявиха, че условието им в преговорите с другите формации е да не бъдат поставяни условия на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България