Москов не казва по негов сигнал ли е акцията във Фонда за лечение на деца

”Ако искаме реални антикорупционни действия, трябва да сме съпричастни, а не да критикуваме”

Сн.: БГНЕС

В първия си коментар относно показните арести на директора на Фонда за лечение на деца Павел Александров и екипа му през миналата седмица, здравният министър Петър Москов заяви, че не може да каже дали акцията е извършена заради негов сигнал, дори и да знае.

"Министерството на здравеопазването не може да упражнява контрол върху обществения съвет на фонда, защото той се назначава от Министерския съвет. Нека да кажа следното, има доклад на Инспектората към министерството, който е изпратен преди три месеца в прокуратурата, дали това е част от причините прокуратурата и ГДБОП да предизвикат тези действия, аз не мога да кажа и не мога и да коментирам, дори и да знам", коментира той пред репортери в сряда.

На въпрос дали е вътрешно убеден, че става въпрос за организирана престъпна група, Москов каза, че в това трябва да бъдат вътрешно убедени хората, които са повдигнали това обвинение и препрати търсенето на тези отговори от тях.

"Може би малко съжалявам, че не съм в опозиция, защото опозицията има свободата да не се придържа към фактите. Съжалявам, че част от опозицията активно използва това си право напоследък - и в случаите с шефа на ДАИ, и в случая с Фонда за лечение на деца в чужбина. Това, че аз, Ивайло Московски или други министри не могат да излязат пред вас и да разкажат всичко, което съответно специализирани органи са предприели, не е причина да се спекулира. Ако искаме реално контрол, реално антикорупционни действия и то по върховете на държавата, трябва да сме съпричастни към тоя процес, нали така – а не да го критикуваме”, каза Москов.

По думите му спешната смяна и назначаването на нов директор е било наложително: "Аз нямах абсолютно никакъв изход, освен да го сменя (Павел Александров-бел.ред.) същия ден, след като спрямо него и колегата му беше повдигнато обвинение за организирана престъпна група. Моята задача в този случай беше и се справихме, мисля, да гарантираме работата на фонда и нито едно дете, нуждаещо се от лечение, било по-спешно, било в по порядък, не може да се компрометира този процес, затова фондът трябваше да има нов директор, той трябваше да бъде назначен максимално бързо и на следващия ден имаше заседание на обществения съвет и бяха приети документи за лечение на 15 деца."

При спецакцията на ГДОП и прокуратурата във Фонда за лечение на деца миналата сряда бяха задържани Александров и седем души от екипа му, докато в същото време здравното министерство съобщи, че шефът на институцията е освободен и на негово място е назначен проф. Владимир Пилософ, което станало след среща с премиера и здравния министър.

За тази сряда имаше насрочено ново заседание на Обществения съвет на фонда, на което трябваше да бъдат одобрени за лечение нови деца, но заради липса на кворум бе отложено. Не присъстваха представителя на държавата - Златица Петрова, шеф на медицинския одит и хора от лекарската квота поради ангажименти. Решено е било отделните случаи да бъдат гласувани в спешен порядък неприсъствено, като информация за децата бъде изпратена на електронните пощи на членовете на обществения съвет.

Междувременно преди ден стартира петиция със седем въпроса относно акцията на ГДБОП във фонда, под която са се подписали над 760 души.

Единият въпрос е именно по чий сигнал е проведена операцията на ГДБОП и прокуратурата. Пита се също защо има разминаване между първоначалното съобщение на прокуратурата за получавани подкупи и последващата официална информация, че няма данни за такива. Сред поставените въпроси е и защо при претърсванията във фонда е присъствала Пенка Белева, ръководител на инспектората към Министерство на здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от България