Москов обеща и безплатни медицински изделия в основния пакет

Ще има краен срок за отлагане на лечението на болестите от допълнителния пакет

Петър Москов. Снимка: БГНЕС

Здравният министър Петър Москов обеща хората да не доплащат повече за медицински изделия като пирони, стави, клапи и др. за заболяванията, които от догодина ще влязат в основния пакет, покриван от здравната каса. Сега тези изделия са една от основните причини за доплащане на пациентите в болниците, като цените им варират между 1000 и 50 000 лева.

Москов съобщи, че в момента работна група работи по остойностяването на медицинските изделия и заяви, че не е убеден каква е реалната цена на изделията в момента. "Нека се види обмитяват ли се на килограм и ако да защо след това се продават на сантиметър", коментира Москов.

След като държавата си изясни колко реално трябва да плаща касата за тези изделия Москов обеща, че за тях повече няма да се доплаща от пациентите.

"Дали официално или не, в българските болници в момента се доплаща за всичко, системата е бездушна и безсъвестна за последствията от заболяването ти и, ако нямаш средства за консумативи или друго, си обречен", каза Москов.

Той съобщи, че същата процедура по остойностяване тече и за клиничните пътеки. "В момента остойностяването на клиничните пътеки е като котка в чувал – никой не знае какво точно има в него", коментира Москов.

След като се остойностят реално, пресметнат се лекарският труд и стопанските разходи и се прецени кои пътеки да бъдат извадени в извънболничната помощ ще стане ясно и точно колко ще струва финансирането на основния пакет, плащан от здравната каса. От думите на Москов стана ясно, че яснота по тези въпроси се очаква на есен.

"Първо трябва да се свали пердето и да се направи реален анализ. Тогава можем да кажем дали трябват още пари или парите, с които разполагаме са много", заяви Москов.

Той обаче гарантира, че след остойностяването болестите от основния пакет ще бъдат изцяло финансирани от здравната каса и припомни, че такъв е ангажиментът на правителството.

"Целта на правителството не е да пести пари. Ако на базата на анализите които правим, се окаже, че трябват допълнителни пари, ще бъдат осигурени на здравната система. Но пак казвам, при ясни правила и система, която не ги изсмуква срещу резултат, който е влошаване на здравето на българите", коментира той.

Москов съобщи още, че за заболяванията в допълнителния пакет ще бъде регламентиран максимален срок, в рамките на който, трябва да бъде осигурено лечение, финансирано от здравната каса. За всяка заболяване този срок ще е различен.

"Планов прием означава следното - имам катаракта, перде на окото. Това е състояние, което може да изчака много. Това, което ние ще направим, е да определим краен срок, в който вашето заболяване да бъде излекувано в рамките на допълнителния пакет. Месец, месец и половина – два", коментира Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България