Москов обеща индивидуален подход при всяко сливане на болници по места

От следващата година НЗОК няма да финансира фрагментирано лечение

Работещи в онкологичния център и центъра за психично здраве в Русе излязоха на протест срещу сливането преди ден, сн. БГНЕС

Здравният министър Петър Москов обеща индивидуален подход при всяко от предстоящите сливания на бившите диспансери с болниците по места. В петък той посети комплексния онкологичен център в Русе, който протестира срещу обявените планове на Министерството на здравеопазването. По същия начин реагираха и другите окнокцентрове, както центровете за психично здраве.

Москов дава заявка, че е готов на отстъпки, но не и от осигуряването на цялостно лечение за пациентите.

"Поемам категоричния ангажимент всеки случай във всеки град да бъде разгледан поотделно", каза Москов и допълни, че за всяко място ще се търси различен подход.

"Няма да отстъпя обаче да има "малки феодални царства", които правят нещо, което е нискоразходно и високодоходно, след което взимат парите от касата, а пациентът продължава да ходи по болници и по лекари", допълни здравният министър.

Той заяви, че от следващата година НЗОК няма да плаща за фрагментирано лечение и ще финансира цялостния път на лечението и излекуването на пациента. "Здравната каса ще плаща за излекуването - разбира се, там, където е възможно. Няма да се финансира структура, а резултат", посочи Москов.

"Фрагментиране на отделен епизод от терапията, например на онкоболен, без да ни интересува какво се е случва преди и след това, няма да бъде допуснато и финансирано от здравната каса", поясни министърът.

Той подчерта, че не става въпрос за закриване на структури, а за общо действие и изработване на план за лечение на даден пациент.

"В Русе и двете звена - многопрофилната болница и Комплексния онкологичен център, трябва да започнат да работят по общ начин. Това, което се разбрахме днес с ръководствата на двете болници е, че още в следващите дни ще седнем и ще обсъдим, ще гарантираме спокойствието на работещите и на двете места, но спокойствието дотолкова, доколкото то осигурява спокойствието и гарантира пътя на пациентите. По никакъв друг начин няма да толерирам спокойствието на системата", заяви Москов.

Той даде пример с Русе, че не може на пет метра да има две лечебни заведения - болницата и Комплексния онкологичен център и да се налага един пациент да бъде изписван от едното и да бъде приеман в другото.

Министърът обясни, че пред ръководствата и на двете болници в Русе е заявил, че ще бъдат гарантирани условията на труд, начинът на обединение, начинът на взимане на решения.

"Няма да има по-силна или по-слаба страна. Ще бъде гарантирано, че пациентът където и да постъпи, ще има комплексно лечение", заяви Москов.

В отговор на въпрос дали ще бъдат намалени възнагражденията на лекарите от специализираните центрове при евентуално обединение с болницата, Москов каза, че не вижда причина за подобно притеснение. И се ангажира, че нито един човек от медицинския персонал няма да бъде съкратен.

Още по темата
Още от България