Москов очаква едва 30 млн. лева преразход на Здравната каса

Възможно е изваждането на 15-20 процедури от болничната в извънболничната помощ още тази година

Петър Москов. Сн. БГНЕС

Евентуален преразход в бюджета на НЗОК от около 30 млн. лв. си поставят за цел екипите на здравното министерство и здравната каса, обяви в петък здравният министър Петър Москов.

По-рано тази седмица управителят на касата д-р Глинка Комитов съобщи, че прогнозният дефицит на база разходите към края на април е 200 млн. лв. Заради преразхода и продължаващото отчитане на надлимитна дейност от болниците, НЗОК изпрати покана на Лекарския съюз да започнат преговори за намаляване цените на клиничните пътеки.

Москов коментира, че не знае дали поставената цел за преразход от 30 млн. лева ще бъде постигната, но посочи, че се полагат усилия в тази посока. Той заяви, че изходът е в по-бързото приемане на предлаганите от него законови промени във финансирането на системата.

Подуправителят на касата Димитър Петров съобщи в петък, че цените на клиничните пътеки трябва да се намалят с 13 на сто при тези темпове на растеж на разходите за болнична помощ. Петров посочи, че е възможно за плащанията към болниците и за лекарства НЗОК да използва пари от по-високата от планираната събираемост на здравни вноски, но точната сума ще е ясна към септември.

Петров съобщи, че друга опция, която ще спести разходи, е в средата на годината някои от дейностите, извършвани в болничната помощ, да се прехвърлят в извънболничната помощ. Ставало въпрос за 15-20 клинични пътеки и процедури в областта на очните заболявания, лъчетерапията и др.

Москов за пореден път лансира тезата си, че със здравните вноски трябва да се плащат заплатите на лекари и лечението на пациентите, а стопанските разходи на болниците да се покриват от принципала – държавата, общините или частника. По думите му това можело да стане още от следващата година.

Москов каза, че се правят разчети с финансовото министерство, които ще получат законова база в края на годината.

Паралелно с това се работело по финансовото оздравяване на лечебните заведения.

"Заедно с финансовото министерство разработваме механизми за намаляване на тези дългове, дори за изплащане на тези дългове в един бърз период от време", каза Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?