Москов още търси решение за скъпите медицински консумативи

Здравният министър обеща процедурата във Фонда за лечение на деца да трае до 10 дни

Москов още търси решение за скъпите медицински консумативи

Здравният министър Петър Москов съобщи, че в министерството все още се работи за изпълнението на ангажимента скъпите медицински консумативи да бъдат покривани от държавата и здравната каса и болниците да не искат непосилно доплащане от пациентите. Преди две седмици в отворено писмо до институциите жени, нуждаещи се от животоспасяващи операции, отново поставиха въпроса, че са принудени да доплащат по 20 000 лева, за интервенциите.

“В процес сме на договаряне на една почтена според възможностите на бюджета цена на тези консумативи. Защото уверявам ви, в тази цена има доста какво да се обере. Такава процедура в момента в министерството тече и ангажиментът в някаква степен ще бъде спазен, поне в рамките на това, с което разполагат министерството и здравната каса“, увери Москов във вторник пред БНТ. Поемането на консумативите от здравната каса беше обещано от министъра като част от започната от него реформа, но до момента не е реализирано, а отправените преди две седмици въпроси към ресорното му министерство бяха пренасочени към здравната каса. Сега вече Москов твърди обаче, че здравното министерство работи по решаването на проблема.

“От гледна точка за сваляне на ангажимента хората да плащат от джоба си пари за скъпите консумативи, трябва да посочим, че вече мина обществената поръчка за консумативи, свързани с модерен начин на лечение на исхемичните мозъчни инсулти. Сега в няколко големи центрове, които са оборудвани и разполагат с подготвени кадри, тези скъпи устройства се поемат от фонда на Министерството на здравеопазването. Същото предстои да се случи има процедура и за консумативите за артерио-венозни малформации или за консервативно лечение на големи аневризмални разширения“, заяви Москов.

Той допълни, че открита процедура, по която могат да кандидатстват всички фирми, а не избраните от определен лекар или болница, е ключът към това в болничните заведения да бъдат закупувани консумативи, изделия и лекарства, които да са най-изгодни като цена. “По този начин държавата трябва да защити публичния интерес и интереса на данъкоплатците, независимо от това, дали той съвпада с определен търговски интерес", обясни здравният министър.

Москов нарушил търговски интереси за 250 млн. лева

“Нито аз, нито правителството ще спрем. Знам, че и противниците ни няма да спрат, само че няма да ни накарат да спрем по този начин! В последната година са нарушени търговски интереси и са спечелени за публичните интереси и за интересите на данъкоплатеца суми от порядъка на 250 млн. Тоест тези пари са влизали в определени търговски интереси, което е честно – търговецът иска това – да продава повече и по-скъпо. Въпросът е дали отсрещната институция му позволява. Това са много пари, предизвикват много интереси и да кажем, че вероятно наистина не е безопасно", коментира здравният министър.

За пример той посочи, че миналата година фармацевтичните компании са върнали като задължителна отстъпка в бюджета на НЗОК 45 млн. лева след инициирани от екипа му законодателни промени, а тази година сумите, които със сигурност ще бъдат върнати, са около 70 млн. лева.

Министърът обвини пациентски организации в лобизъм за фарма индустрията

Говорейки за интереси, Москов заяви, че огромната част от организациите, които наричат себе си пациентски, са лобистки организации с договори с фармацевтични компании или болнични вериги. “И в тази публична битка те следват този интерес", каза Москов.

През март Mediapool освети в поредица от публикации зависимостите между лекари, пациентски организации и фармацевтичния бизнес и как те оказват натиск върху бюджета на здравната каса за лекарства.

Москов все пак направи уточнението, че има и почтени организации и даде като добър пример асоциацията за лечение на хепатит, която на българско, европейско и световно ниво е обявила лечението на болестта за непосилно скъпо, изискала е от фирмите вносители да намалят цената на съответното лекарство и е призовала държавите в противен случай да не се съобразят с патента. "Това е почтено действие на пациентска организация. А не през носене на ковчези до касата да се извиват ръцете на касата, за да дава пари във фирмите, без да има нужда от това нещо", заяви министърът.

Процедурата във Фонда за лечение на деца да трае до 10 дни

Москов обеща във Фонда за лечение на деца да бъдат направени такива промени, че процедурата за издаване на експертно становище след постъпването на документите за всеки случай да трае до 10 дни, а родителите на болни деца да могат да проследяват на какъв етап са преписките. В момента обаче във фонда цари хаос, натрупаните заявления, чакащи медицински становища са близо 200, а 30 деца, чиито случаи бяха отложени за разглеждане от предишни заседания и насочени за допълнителни медицински становища и лекарски консилиуми, продължават да чакат.

По думите на Москов това се случва, защото създадената организация на работа е лоша. Преди арестите на бившето ръководство на фонда на 20 април обаче работата вървеше гладко и оплаквания от забавени деца нямаше.

"Това, което ще се случи с новия устройствен правилник на Фонда, и това е амбицията и зад което след приемането му аз ще застана с политическа ангажимент е, че този процес, в който от ноември миналата година до сега няма експертно становище - медицинско, т.е. подготвена документация за разглеждане от Обществения съвет, това време ще бъде сведено до 10 дни. Нито ден повече", увери Москов. Той каза още, че ще бъде изградена "ясна информационна система", в която всеки родител ще може да проследи на какъв етап е документацията на неговото дете.

"Това е ангажимент, който след приемането на устройствения правилник, и аз, и директорът на фонда ще поемем и ще отговаряме съответно политически за него", заяви Москов.
Москов увери, че здравното министерство няма нищо общо с арестите на старото ръководство и призова за въздържане в реакциите по темата.

Още проверки и наказания заради търговията с пациенти

Москов коментира и разкритията, че има търговия с пациенти, които биват транспортирани от линейките в определени болници, особено когато болният се нуждае от скъпи консумативи.

“С моя заповед е направена група, начело със зам.-министър Ваньо Шарков и отговорът е прост – всяка една линейка има GPS система, вързана със съответния център. В рамките на тази седмица ще бъдат проследени всички по GPS сигналите, т.е. откъде тръгва линейката, къде отива, с какво страдание е пациентът, и ако има някакви отклонения, които доказват злоупотреби и за това директорът на съответния Център за спешна медицинска помощ или филиал, не е взел съответните мерки, тези хора ще бъдат санкционирани. Това, което аз знам по тази тема, е, че такива неща са по-скоро изключения, но когато излезе окончателният доклад, аз ще го представя”, увери Москов.

Отговорност ще се търси и при отказ на болница да приеме спешен пациент.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?