Москов отрече пред депутатите да има проблеми във Фонда за лечение на деца

Москов отрече пред депутатите да има проблеми във Фонда за лечение на деца

Съмнения в нивото на експертизата, давана за нуждите за лечение на деца в България или в чужбина, не трябва да има, увери здравният министър Петър Москов в четвъртък при изслушването му в парламентарната здравна комисия по проблемите във Фонда за лечение на деца. През последните седмици петима членове на Обществения съвет на фонда напуснаха в знак на несъгласие с работата на директора Владимир Пилософ, подмяната на взети решения и усложнените процедури за одобряване на заявленията за лечение, регламентирани в новия правилник на фонда.

Москов обаче заяви пред депутатите, че с новите правила фондът работи по-добре.

По думите му усилията били насочени в три основни насоки. Първата е улесняване на процеса по кандидатстване. Другата е намаляване на времетраенето за получаване на външна експертиза. Третата насока е да се създаде организация, която да отговаря на ясна и строга отчетност.

"С предишния устройствен правилник родителите трябваше да подават до 11 декларации, а сега са сведени до 1-2", коментира Москов.

”Конкретни медицински документи като епикризи, онкодокументи и други пък се събират по служебен път, което улеснява родителите. "Ако родителят трябва да събра документите, трябва да обикаля, а сега това е вменено на оперативното ръководство на фонда", каза Москов.

Освен това той твърди, че преди промените се е случвало двойно финансиране на едно и също нещо и от НЗОК, и от фонда, но не даде конкретни примери. 

Москов съобщи, че от 1 ноември ще е възможно родителите онлайн да проследяват хода на заявленията, подадени към Фонда за лечение на деца. При получаване на входящ номер, ще бъде отразен служителят, който отговаря за него. Ще се виждат приетите документи, необходими ли са допълнителни документи, както и кога и колко външни експерти са дали становището си. 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?