Москов: Пациентите плащат почти половината от парите за здраве

"Ако на някого дневната доза ракия струва повече от осигуровката му, не бива да вини системата"

Москов: Пациентите плащат почти половината от парите за здраве

Целта на реформата в здравеопазването е да се извади на светло харченето на парите в системата. Това коментира здравният минситър Петър Москов в събота пред Нова телевизия.

По думите му в момента 53% от парите в здравеопазването минават през здравната каса и бюджета, а 47% – през джоба на пациентите.

"Не знаем защо ги вадим тези 47%. Трябва да стане ясно за какво ги вадим тези 47%... В последните години влагаме 3 пъти повече пари за здравеопазване, без да се повишава качеството на лечението", обобщи Москов.

Министърът определи преговорите между държавата, Здравната каса и Българския лекарски съюз като "котка в чувал", защото не ставало ясно защо дадена услуга струва определена сума и защо периодично се налагат увеличения на цените.

Уточни и, че основните стъпки, които ще бъдат предприети за промяна на здравната система, са три: разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен; изваждане на редица дейности от болничната и доболничната помощ и точен отчет за това къде отиват парите, които пациентите плащат на Националната здравноосигурителна каса.

"Ако на някого дневната доза ракия струва повече от здравната му осигуровка - 16,80 лева на месец, и той реши да пие, вместо да си плаща за здраве, то той е направил своя избор и не бива да вини системата", добави в тишичния си стил Петър Москов.

По повод критиките срещу заканата му линейки да не влизат в ромските махали без полицейска охрана, той за пореден път коментира, че "преди да е влязъл законът в гетата, няма начин там да влязат здравеопазването и образованието".

Министърът на свой ред разкритикува поведението на опозицията по отношение на предлаганата от него реформа. Според него в главите на Мая Манолова и Емил Райнов всичко звучало така: "Сега нещата са си добре, обаче ако ги променим, елате да видите колко зле ще стане".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?