Москов призова ЕК за съдействие при осигуряването на ваксини

Петър Москов с еврокомисаря по здравеопазването д-р Витянис Андрюкайтис

Здравният министър Петър Москов се е срещнал в четвъртък с еврокомисаря по здравеопазването д-р Витянис Андрюкайтис и е поискал от него съдействие за осигуряването на задължителните ваксини на общоевропейско ниво, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Москов е запознал еврокомисаря с огромните проблеми, които страната ни среща по отношение на гарантирането на имунизационния си календар. Той е посочил, че в специално писмо до българското министерство Румъния споделя, че има сходни проблеми и предлага да се търсят общи решения. Министърът обаче изразил скептицизъм относно възможността двете държави да се справят сами и затова призовал еврокомисаря да инициира дебати за осигуряването на задължителните ваксини на общоевропейско ниво.

Комисар Андрюкайтис и министър Москов се обединили около тезата, че проблемът с неравенството при получаване на медицинска помощ е общ проблем на всички държави в Европейския съюз. Според Москов обаче за България този проблем е особено тежък и в основата му е залегнала социалната диференциация на нашето общество. Москов категорично отрекъл всякаква възможност неравенството да се основава на етническо делене.

Според него слабите социални групи като пенсионери, безработни и самотни майки с деца са в едно по-тежко икономическо положение, независимо дали са от турска, българска, арменска или друга етническа принадлежност. Тези проблеми обаче не могат да бъдат разрешени с политики на Министерство на здравеопазването. За отстраняването им е необходимо да се решат проблемите с икономическото неравенство, а това е извън компетентностите на здравното министерство, заявил Москов.

По време на разговорите комисар Андрюкайтис изразил своята и на ЕК загриженост от изтичането на специалисти от Източна Европа към по-богатите държави. Той подчертал, че намирането на изход е обща задача на комисията и правителствата на тези страни. От пресцентъра информират, че еврокомисарят е оценил като много важно постижение в тази посока промените, които сегашното правителство на България реализира от началото на тази година по отношение специализациите на младите лекари.

По настояване на комисар Андрюкайтис в разговорите е обърнато особено внимание на трансграничното сътрудничество в областта на здравеопазването, както и на възможностите за неговото разширяване. Москов подробно представи доста напредналите отношения между България и Румъния в тази посока.

Москов използвал случая, за да отчете изпълнението на един ангажимент на страна ни към Европейската комисия, който България отлага вече осем години – приемането на Националната здравна стратегия, информират още от пресцентъра. Той заяви, че документът най-после е в последна фаза на приемане, одобрен е от Министерския съвет и е внесен за гласуване в парламента следващата седмица.

Основен акцент в изказванията на комисар Андрюкайтис са били спазването на препоръките на Европейската комисия към България, зададени в рамките на Европейския семестър. Той се ангажирал с подкрепа на експертно ниво от страна на Европейската комисия в процеса на прилагането им. Комисар Андрюкайтис специално подчерта важността на инициативата за удължаване продължителността на живота чрез мерки за намаляване на хроничните заболявания, в която са се включили почти всички европейски държави. В отговор Москов отбелязал, че точно това е и една от целите на реформата в българското здравеопазване и резултатите в тази посока ще бъдат възприети като критерии за успешното прилагане на мерките.

Споделяне

Още по темата

Още от България