Москов се обяви за натиск на европейско ниво за по-ниски цени на лекарствата

Снимка: БГНЕС

Здравният министър Петър Москов се обяви за промяна в системата за рефериране на цените на лекарствата в Европа, която в крайна сметка да доведе до поевтиняване на медикаментите у нас. Евродепутати вече се подели такава инициатива, тъй като в момента цените на лекарствата били почти равни в отделните членки на ЕС, независимо от икономическото им състояние и възможности.

Според сега действащото законодателство България сравнява цените на едно лекарство измежду 17 държави в ЕС и у нас се регистрира най-ниската.

По думите на Москов трябва да се търси нов подход за ценообразуване на лекарствата, така че реферирането за страните от Източна Европа да е различно от това за Западна Европа.

"Колкото по-бързо се случи такова нещо, толкова по-добре за нас. Защото възможността за достъп до скъпи, иновативни медикаменти на германската икономиката и българската икономика е различна. Мисля, че трябва със страните от ЕС от нашата черга да потърсим общо разбиране и - в добрия смисъл на думата - натиск", каза Москов.

Той прогнозира, че битката ще е трудна, тъй като ще има доста съпротива срещу промяната на модела. "Това, което зависи от институциите, ще бъде направено, но ни трябва координиран натиск", допълни Москов.

В натиска за промяна на европейския модел за рефериране на цените се включват и български евродепутати, сред които Андрей Ковачев от ГЕРБ.

Според представители на фармацевтичната индустрия обаче подобна промяна противоречи на принципа за свободното движение на стоки. Големите разлики в цените на медикаментите в различните страни води до паралелна търговия, при която от страните с по-ниски цени се изнасят медикаменти към тези с по-високи и така се получават дефицити на лекарства на някои пазари.

Наскоро Конституционният съд (КС) отмени текст от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, въвеждащ уведомителен режим за износ на лекарства с цел именно да се предотвратят дефицити на българския пазар. Приетият през пролетта на миналата година текст задължаваше търговците на едро да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за планиран износ на лекарствени продукти и той можеше да бъде отказан, ако има опасност от изчезване на медикаменти от българския пазар.

Москов съобщи в петък, че в момента здравното министерство подготвя нов вариант на законопроект, който да ограничи паралелния износ на медикаменти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?