Москов: София е с повече болници от цяла Австрия, а хората искат да се лекуват в Австрия

Ако някой смята, че в областен град може да няма болница или е с температура или следва икономически интереси

Москов: София е с повече болници от цяла Австрия, а хората искат да се лекуват в Австрия

"На територията само на град София има повече болници с повече болнични легла отколкото в цяла Австрия. А Австрия като население е горе-долу сходна като България. Интересното е, че миналата седмица група български граждани протестираха пред Министерството на здравеопазването, че искат да ходят да се лекуват в Австрия, въпреки огромното количество болници и желанието на Лекарския съюз те да продължават да се увеличават". Това коментира бившият здравен министър Петър Москов в четвъртък пред бТВ в коментар на приетата от правителството нова национална здравна карта.

“Здравната карта е инструмент за формиране на държавна политика. Чрез нея сегашното състояние на здравна система, изградена на търговски принцип се връща към смисъла на здравеопазването – да отговаря като инфраструктура и заплащане на нуждите на хората“, заяви Москов.

По думите му колкото и пари да се вложат в такъв тип дефинирана система, отново ще има недоволни с изключение на няколко крупни икономически играчи във фармацевтичния и болничния бизнес.

“България е единствената държава в ЕС, в която няма инструмент ограниченият ресурс за здравеопазване да отива спрямо нуждите на пациентите, а не спрямо нуждите на различни икономически интереси“, посочи той.

“Няма как в областен град, какъвто е Враца, да няма голяма многопрофилна болница. Ако някой си го мисли, то или има температура, или следва икономически интереси, които не са свързани с населението на Враца“, коментира Москов по повод тежкото финансово състояние на болниците във Враца и Ловеч. По думите му обаче съществуваването на тези болници е въпрос на цялостна държавна политика, а не на мерки на парче.

Той е категоричен, е парите за заплати, които ще бъдат дадени, за да не протестира персоналът на болниците в Ловеч и Враца, е ход на парче и няма да спаси системата. „Това е решение, което ще даде глътка въздух за 2-3-5 месеца. “Не може с полицейски акции и еднократно наливане на пари да се заменят системните решения”, заяви Москов.

Москов обясни, че здравната карта по никакъв начин не закотвя гражданина на Враца например във Враца. “Той продължава със същите си права на здравноосигурен да може да отиде да се лекува в която и да е точка на България или ако лечението му не се осигурява в България – в която и да е точка на ЕС. Нищо от правата на пациентите не се променя”, посочи Москов.

“Здравната карта е инструмент, който казва: В София не е нужда 42-ра ортопедия. Ако някой държи да вложи пари, да ги вложи във Враца. Ако няма такъв, който да вложи пари във Враца, тогава държавата трябва да се намеси и да гарантира на врачани базово здравеопазване там, където са”, каза още той.

“През 2014 г. съм дал ръководството на врачанската болница на прокуратурата. През 2017 г. имаме наченки на това, прокуратурата да реши, че там имало проблем. Две години не можехме да уволним ръководството на болницата, защото местният Общински съвет от БСП не даваше”, каза още Москов.

Споделяне

Още от България