Москов вижда съюзници за новата му формация в Патриотите, но без "Атака"

Москов вижда съюзници за новата му формация в Патриотите, но без "Атака"

Бившият здравен министър и ексговорител на Реформаторския блок Петър Москов обяви, че вижда в част от "Обединените патриоти" (ОП) съюзници за новия му десен проект. Преди дни той съобщи, че ще прави обединение с "проевропейските патриоти", но не каза директно с кого би си партнирал. Въпреки това по информация на Mediapool от месеци текат разговори на Москов с НФСБ и ВМРО.

Във вторник пред бТВ Москов публично посочи, че вижда бъдещи съюзници в двете партии, но не призна да е имал срещи с тях. Третата партия от ОП - "Атака", обаче не влиза в списъка му с потенциални партньори. Москов дори я окачестви като "отровен двойник на всичко смислено". Обясни и какви са критериите му за бъдещи партньори, които "Атака" не покрива:

"Патриотичните формации, които имат своята проевропейска ориентация, които не прикриват мимикрията на влиянието на чужди неевропейски държави и по същество социалистическите си възгледи зад думата "патриотизъм", биха могли да участват в изграждането на новия проект”, каза Москов.

Той спести похвалите към НФСБ и Валери Симеонов. "Аз мисля, че НФСБ доказа през годините, в които съществува, се занимава основно с това да защитава интереса на малкия и средния бизнес".

От думите му се разбра, че е готов да заеме мястото на "Атака" в патриотичното обединение, което в момента е част от управляващата коалиция. Както е известно, ОП се тресе от конфликти, включително заради амбициите на Волен Сидеров да оглави евролистата, но трите партии най-вероятно ще решат да останат заедно на евроизборите.

"Аз мисля, че проблемите в "Обединени патриоти" са същите като в т.нар. стара десница – несъвместими идеологически и човешки помежду си партии и хора, които отиват заедно на избори, за да получат резултат", коментира Москов.

Москов обясни и каква ще е основната политическа цел на новия десен проект- връщане към консервативната норма в икономиката, обществото и културата.

"В България няма политическа сила, която да застане на позициите на наистина дясната консервативна истина за защита на нормата. Когато нямаме понятие за норма, нямаме и понятие за отклонение. Връщането към нормата, ако можем да наречем консерватизма норма, е нещо, което трябва да се случи. Той има икономическите, обществените, културните си аспекти", обясни Москов.

Той каза, че ще има готовност да обяви повече подробности около новия политически проект в началото на следващата година. Засега се ограничи с това, че Ивайло Нойзи- Цветков ще им бъде "политически консултант". На последните парламентарни избори Цветков беше част от листата на вече несъществуващата платформа около ДСБ - "Нова Република".

На въпрос дали новият политически проект ще бъде "още от същото" и съгласен ли е с думите на бившия си политически съратник от ДСБ Радан Кънев, че става дума за "антиевропейски авторитарен консерватизъм", Петър Москов отговори, че всъщност обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и Зелените) било "още от същото".

"Аз не искам да казвам няма и не искам. Току-що ми цитирахте някакви хора, които казват кой къде бил тръгнал – те винаги всичко знаят - кой къде е тръгнал и дали е в правилната посока… Аз наистина желая успех на тях защото считам, че тази либерална линия има своите привърженици и тя трябва също да бъде защитавана", коментира Москов.

От "Демократична България" вече изключиха възможността да се коалират с бъдещата формация на бившия здравен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България