Москов заплаши фармацевтичната индустрия с "джъмбо рефериране"

Петър Москов. Снимка: БГНЕС

Здравният министър Петър Москов, който от месеци е в обтегнати отношения с фармацевтичната индустрия и многократно я обвиняваше в извиване на ръце, във вторник изпрати на фирмите кодирано послание през медиите.

"Държавата е търпелива, има разбиране, че трябва да има диалог, но това търпение не е безкрайно. Да не си говорим като в шпионските филми, но ще пратя леко кодирано съобщение към фармацевтичната индустрия. Ако не се получат договорените споразумения за промяна на риска, ще отидем на джъмбо рефериране. Те ще ме разберат”, заяви Москов.

От месеци Москов опитва да постигне споразумение с фармацевтичните фирми за условията, при които ще се развива лекарственият пазар, финансиран от здравни вноски. Идеята е да бъде постигнат консенсус по система за споделяне на риска, включваща задължително договаряне на отстъпки, връщане на пари за неефективни медикаменти и др. Засега обаче съгласие няма заради противоречивите искания на иновативните и генеричните компании.

Т. нар. джъмбо рефериране толерира генеричните лекарства за сметка на иновативните, като по този начин цените на оригиналните лекарства се натискат надолу. При този метод лекарства с патентна защита попадат в една референтна група с генерични препарати със сходни свойства и по този начин се обезценяват.

Москов от месеци напада фармацевтичните фирми, като последният повод беше проваленият търг за детските ваксини. Преди това той ги е критикувал още за съглашателство с лекари за източване на здравната каса, както и за командировките на медици на екзотични дестинации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?